Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transelectrica: 'Pieţele spot de energie din România şi Bulgaria au fost cuplate'

transelectrica

Pieţele pentru ziua următoare, spot, din România şi Bulgaria au fost cuplate, prima zi de livrare fiind joi, 28 octombrie, se arată într-un comunicat al Transelectrica, remis, miercuri, AGERPRES.

Noua cuplare de succes este rezultatul cooperării dintre Operatorii Desemnaţi ai Pieţei de Energie Electrică (OPEED) şi Operatorii de transport şi sistem (OTS) din Bulgaria şi România, respectiv IBEX EAD, OPCOM S.A., ESO EAD şi CN Transelectrica S.A, împreună cu Autorităţile Naţionale de Reglementare (ANRE şi EWRC).

"Integrarea interconexiunii Bulgaria-România în SDAC reprezintă încă o realizare majoră pentru finalizarea modelului de piaţă ţintă european. CNTEE Transelectrica SA, în calitate de agent de transfer pentru zona de ofertare a României, a realizat astăzi primul schimb comercial implicit, pentru data de 28 octombrie 2021, cu agentul de transfer din Bulgaria", se mai arată în comunicat.

SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea pieţelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ţinând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială, informează Agerpres.ro.

Scopul SDAC este de a crea o piaţă de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare. O piaţă pentru ziua următoare integrată creşte eficienţa generală a tranzacţionării prin promovarea concurenţei efective, creşterea lichidităţii şi permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.