Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transferul de date personale: Acord apropiat SUA-UE, "încă un efort" (comisarul Vera Jourova)

date personale

Un acord între Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru a pune capăt incertitudinii juridice a transferurilor transatlantice de date personale din Europa este "aproape", dar cere eforturi de ambele părţi, a afirmat luni comisarul european pentru justiţie, potrivit AFP. 

"Nu voi ascunde că aceste discuţii nu au fost uşoare (...) Suntem aproape (de un acord), dar mai este nevoie de un efort", a declarat Vera Jourova în cursul unei audieri în faţa unui comitet al Parlamentului European la Strasbourg, la o zi după termenul limită pe care Bruxellesul şi-l stabilise pentru un a se ajunge la un acord. 

"Cred că parteneriatul dintre Europa şi Statele Unite merită eforturi speciale, din partea lor, dar şi a noastră", a adăugat ea. 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) a invalidat, la începutul lui octombrie 2015, un ansamblu de reguli cunoscute sub numele de 'Safe Harbour', care administra de 15 ani aceste transferuri de date între companii în scopuri comerciale, considerând că acestea nu protejează în mod suficient datele la care au acces agenţiile de informaţii. 

În lumina dezvăluirilor despre practicile serviciilor de informaţii americane, justiţia europeană a atras atenţia asupra riscurilor de "amestec al autorităţilor americane în drepturile fundamentale ale persoanelor", atunci când date ale cetăţenilor europeni sunt tratate pe continentul american. 

Executivul comunitar negociază din 2013 cu administraţia americană garanţii mai importante pentru protecţia datelor personale ale europenilor după transferul lor către SUA, dar Curtea de Justiţie a accentuat presiunea pentru o rezolvare mai rapidă. 

Comisia şi-a fixat termenul limită pentru 31 ianuarie, urmând ca autorităţile europene de protecţie a datelor din cele 28 de ţări membre să se reunească marţi şi miercuri la Bruxelles. Acestea vor face un bilanţ asupra situaţiei confuze a întreprinderilor care transferă date din UE spre Statele Unite după decizia justiţiei europene. 

În aşteptarea unui nou acord, Comisia a dat asigurări că există soluţii juridice care să permită întreprinderilor să continue pe termen scurt transferul de date personale spre Statele Unite. 

Datele personale în chestiune înglobează toate informaţiile care permit identificarea unui individ, în mod direct (nume, prenume, fotografie sau amprentă) sau indirect (număr de asigurări sociale sau chiar numărul de client). AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.