Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transnistria intră în război: Strategia pusă la cale de Vladimir Putin și ajunsă în mâinile armatei ucrainene

captura Telegram
moldova romania transnistria

Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că supraveghează cu circumspecţie trupele ruse care staţionează în Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, de teama că Rusia le-ar putea folosi pentru a lansa un atac dinspre vest, relatează luni DPA.

"Nu se poate exclude ca forţele ruse să procedeze la provocări pe teritoriul regiunii Transnistria a Republicii Moldova" pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva Republicii Moldova, avertizează înaltul comandament al armatei ucrainene.

Dacă trupele ruse din Transnistria şi grupurile paramilitare loiale Moscovei din regiune ar interveni în război, există o potenţială ameninţare de încercuire a forţelor ucrainene în sudul ţării, în special în jurul regiunii Odesa.

Rusia a negat până acum orice astfel de intenţie, notează dpa.

Avertizări similare din partea Ucrainei au fost şi săptămâna trecută. Forţele armate ucrainene au avertizat despre eventuale atacuri la graniţa cu Ucraina, despre pregătiri pe aerodromul din Tiraspol pentru primirea aeronavelor ruseşti, dar şi despre răspândirea intensă a propagandei în favoarea Rusiei, aminteşte Deschide.md.

De altfel, şi Ministerul britanic al Apărării a atenţionat că armata rusă ar încerca să recruteze noi soldaţi, între care şi din rândul locuitorilor din Transnistria.

Autorităţile de la Chişinău, în particular Biroul politici de reintegrare, dar şi aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol afirmă că nu există informaţii că în stânga Nistrului s-ar înregistra anumite mişcări în sensul pregătirii unor eventuale provocări, conform portalului citat.

Totuşi, Kievul a semnalat o suplimentare de trupe ruseşti în estul Ucrainei, unde se concentrează luptele actuale, printre care trupe aduse din Siberia şi Orientul Îndepărtat rus.

"Este probabil ca ocupanţii să încerce să-şi relanseze ofensiva în următoarele zile", estimează Statul Major ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.