DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Transnistria se declară parte a 'lumii ruse' şi cere Moscovei să-i recunoască paşapoartele

Sovietul Suprem de la Tiraspol (parlamentul) a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere Rusiei recunoaşterea actelor de identitate, emise de Transnistria, după modelul autoproclamatelor republici din estul Ucrainei Doneţk şi Lugansk.

Rezoluţia a fost adoptată în finalul unei reuniuni a aşa-numitului parlament transnistrean, la care a fost prezent şi liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Potrivit acestui text, Chişinăul ar duce un război nedeclarat împotriva Tiraspolului, informează agerpres.

Cum vede Moscova atacul chimic din Siria. 'A fost lovit un depozit al teroriştilor'

Tiraspolul, menţionează textul, susţine politica rusă privind apărarea lumii ruse, conform agenţiei de presă novostipmr.com.

Prin adoptarea acestui text, deputaţii transnistreni consideră că autorităţile ruse trebuie informate cu privire la situaţia din Transnistria în contextul deciziei Chişinăului şi Kievului de a instala un punct de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan, precum şi cu privire la eliminarea - "din considerente politice" - a Centralei termice de la Cuciurgan de pe piaţa energetică a Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, Chişinăul a anunţat că va cumpăra energie electrică din Ucraina, renunţând astfel la ofertele din Transnistria. Societatea pe acţiuni 'Energocom' a semnat cu compania 'DTEK Trading' din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018. Compania din Ucraina a oferit un preţ de 50,2 dolari pentru 1 MW/h, în timp ce cei de la Cuciurgan au cerut cu 4 dolari mai mult.

Aşa-numitul preşedinte al parlamentului transnistrean, Aleksandr Şcerba, a declarat că toate acţiunile realizate de către Republica Moldova sunt motivate politic, iar scopul acestora ar fi "sugrumarea" regiunii şi "eliminarea" influenţei ruse din zonă.

CUTREMUR puternic în Iran. 'A fost oribil. Totul se zguduia'

Tiraspolul se va adresa Rusiei să recunoască actele de identitate emise de către Transnistria, a reiterat el, subliniind că rezoluţia va fi trimisă preşedintelui rus Vladimir Putin şi vicepremierului Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria.

În cadrul reuniunii, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că toate acţiunile Republicii Moldova ce vizează Transnistria sunt îndreptate de fapt împotriva "lumii ruse".

Rusia a recunoscut în februarie, printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin, paşapoartele emise de administraţia rebelă din regiunile separatiste din estul Ucrainei - Doneţk şi Lugansk.

Totuşi, decretul specifică - potrivit AFP - că această măsură este temporară, respectiv "până atunci când se va găsi o soluţie politică, pe baza acordurilor de la Minsk, pentru regiunile Doneţk şi Lugansk".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.