Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transportatorii afectați de 'cartelul camioanelor' pot depune cereri de recuperare a daunelor până la 31 august 2019

www.agerpres.ro
transportatori, tir, camion

Firmele de transport rutier de marfă româneşti mai au posibilitatea până la 31 august 2019 să se înscrie la acţiunea de recuperare a daunelor provocate de "cartelul camioanelor", informează marţi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), potrivit Agerpres.

Citește și: Scenariu în laboratoarele dreptei: turul I la prezidențiale deschide ușa pentru o alianță de amploare .

Într-un comunicat, UNTRR reaminteşte că transportatorii rutieri români care au achiziţionat camioane noi (peste 6 tone), inclusiv prin leasing, îşi pot recupera daunele provocate de "cartelul camioanelor" prin intermediul Financialright Claims GmbH, accesând platforma www.cartelcamioane.ro. Data limită pentru înregistrare este 31 august 2019 şi pot fi înscrise numai camioanele care au fost înmatriculate începând cu 1 aprilie 2004 până la data de 31 decembrie 2016.

Acţiunea în instanţă este asigurată de casa de avocatură Hausfeld Rechtsanwälte LLP, una dintre cele mai mari firme de avocatură din Europa şi SUA specializată în dreptul concurenţei.

Hausfeld are parteneriat cu UNTRR în România similar cu cel avut cu alte asociaţii ale transportatorilor rutieri din Uniunea Europeană, precum BGL - Germania, TLN - Olanda, SA - Suedia, Cesmad Bohemia - Cehia, Cesmad Slovakia - Slovacia.

Pentru transportatorii rutieri din România, acţiunea juridică va avea loc în Germania, unde legislaţia este prietenoasă cu firmele afectate de înţelegerile de tip cartel.

O estimare moderată pentru despăgubirile din cartelul camioanelor, incluzând dobânda, ar fi de cel puţin 10% din preţul camioanelor sau din ratele plătite la leasing.

La data de 19 iulie 2016, Comisia Europeană a aplicat o amendă principalilor producători de camioane, deoarece Daimler (Mercedes-Benz), Volvo/Renault, Iveco, MAN şi DAF au fost găsiţi vinovaţi de constituirea unui cartel între anii 1997 şi 2011, în vederea stabilirii ilegale a preţurilor pentru camioanele medii şi mari. La data de 27 septembrie 2017, Comisia a mai aplicat o amendă unui alt producător de camioane, Scania, pentru participarea la cartelul respectiv. Amenzile totale s-au ridicat la 3,7 miliarde de euro.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern ş internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.