Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021

port constanta

Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul mărfurilor descărcate majorându-se cu 0,5%, în timp ce volumul de mărfuri încărcate a scăzut cu 6,3%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

"Scăderea cu 3,1% a volumului total este cauzată de scăderile înregistrate de transportul naţional cu 21,4% şi de transportul de tranzit cu 14,4%; transportul internaţional pe căi navigabile interioare a marcat creştere cu 22%", precizează INS.

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat în primele trei luni din acest an 11,79 milioane tone, iar transportu, informează Agerpres.

Transportul maritim de containere a însumat 153.000 TEU. Pe căi navigabile interioare au fost transportate 7,253 milioane tone mărfuri şi 80 TEU.

În perioada menţionată, activitatea din porturile care permit operarea navelor maritime a marcat scăderi pentru majoritatea porturilor. Porturile în care au fost înregistrate cele mai mari volume de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 94,7% în total, şi Galaţi (4%).

În cursul trimestrului I 2021, a fost transportat cu preponderenţă tipul de încărcătură Vrac solid, cu o pondere de 57,3% în totalul mărfurilor încărcate şi descărcate.

Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu următorii parteneri: Rusia (2,586 milioane tone) şi Turcia (două milioane tone). Dintre Statele Membre ale Uniunii Europene, cele mai mari cantităţi de mărfuri transportate au fost înregistrate în parteneriat cu Spania (643.000 tone) şi Grecia (389.000 tone).

În perioada ianuarie-martie 2021, au fost încărcate volume mai însemnate de produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 64,3%. În ceea ce priveşte mărfurile descărcate, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de tipul de mărfuri Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, cu 39,8%.

Porturile în care au fost înregistrate cele mai mari volume de mărfuri (mii tone) în transport pe căi navigabile interioare în trimestrul I 2021 au fost Constanţa (56,6%) şi Galaţi (13,9%).

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare în trimestrul I 2021, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 45,5%.

Conform INS, Serbia a înregistrat cele mai însemnate ponderi ca destinaţie şi ca origine a mărfurilor în transport internaţional pe căi navigabile interioare cu un nivel de 1,748 milioane tone.

Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare în trimestrul I 2021 au fost produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 45%. Tipul de mărfuri Minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu a predominat în transport naţional în proporţie de 64,5% şi în tranzit pe căi navigabile interioare (56,3%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.