Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TRATAMENT SF pentru o boală ce se activează la consumul de cereale şi provoacă diaree - Ce compus al viitorului este introdus în lupta cu boala de cercetători

nanomasini

O echipă de cercetători din Finlanda a dezvoltat un tratament promițător pentru boala celiacă, bazat pe nanoparticule care conțin gliadină ce ajută la refacerea toleranței imunitare a pacienților, potrivit 360medical.ro.

Boala celiacă afectează între 0,3% și 2,4% din populație în cele mai multe state ale lumii – în Finlanda, procentul este de 2%. Boala este una autoimună, ce trimite semnale greșite sistemului imunitar atunci când pacientul consumă gluten.

Simptomele bolii sunt diverse, dar cele mai frecvente sunt problemele intestinale precum diareea. Uneori, pacienții nu au deloc simptome ale afecțiunii.

Glutenul este o proteină din grâu, secară și orz, iar o fracțiune din gluten, sulubilă în alcool, este denumită gliadină.

După ce dezvoltă boala celiacă, pacienții nu mai tolerează alimentele pe bază de cereale, manifestând simptome.

Deocamdată, nu este clar de ce unele persoane dezvoltă boala celiacă, însă unele teste de predispoziție genetică au sugerat că între 30% și 40% din oameni riscă să aibă această afecțiune.

Citeşte şi: Probleme MARI pentru ex-magistraţii DNA Onea şi Negulescu - Instanţa supremă a validat trimiterea în judecată a celor doi iar dosarul se va judeca

Această predispoziție poate duce la pierderea toleranței imune la gliadină în copilărie, adolescență sau char la vârsta adultă, iar singurul tratament disponibil în prezent este dieta fără gluten pe tot parcursul vieții.

Totuși, o echipă de cercetători de la Universitatea din Helsinki, condusă de prof. Seppo Meri, a reușit să dezvolte o nouă terapie promițătoare pentru această boală, care ar putea permite pacienților să scape de intoleranța la gluten.

Noul tratament imunomodulator se bazează pe nanoparticule ce conțin gliadină. În testele realizate pe șoareci, injectarea de nanoparticule sferice și absorbabile (500nm) cu gliadină ((TIMP-GLIA) în sânge a redus sensibil markerii activării celulelor T specifici pentru gliadină, precum și inflamațiile și daunele șa nivelul țesuturilor.

Mai mult, tratamentul cu nanoparticule cu gliadină a stimulat expresia genelor asociată cu toleranța imună la gluten.

Noul studiu preclinic, prezentat recent în publicația Gastroenterology, sugerează că este posibilă “reprogramarea” sistemului imunitar la pacienții cu boala celiacă și “instruirea” celulelor T să tolereze din nou glutenul.

Echipa de cercetători pregătește acum realizarea unui studiu clinic cu pacienți pentru a observa dacă metoda descrisă le-ar putea permite celor cu boala celiacă să mănânce din nou alimente cu gluten.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.