Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei economiști demontează sistemul bancar și câștigă Premiul Nobel: Băncile din întreaga lume dețin 9,4 miliarde de euro în cripto active

nobel

Trei economiști au primit premiul Nobel pentru științe economice pe 10 octombrie pentru descoperirile lor, despre care se spune că au îmbunătățit „modul în care societatea face față crizelor financiare”.

Ben Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig au efectuat cercetări privind rolul economic jucat de bănci în perioadele de criză financiară. Potrivit Organizației Premiului Nobel, această cercetare a inclus o constatare importantă despre motivul pentru care nu este doar important, ci „vital” să se evite prăbușirea băncilor, conform cointelegraph.com.

Tore Ellingsen, președintele comisiei pentru premiul în științe economice, a spus că:

„Perspectivele laureaților ne-au îmbunătățit capacitatea de a evita atât crizele grave, cât și salvarile costisitoare.”

Diamond subliniază rolul important pe care îl joacă băncile în societate ca intermediar între economisitori și debitori. Băncile pot oferi deponenților acces deschis la fondurile lor, oferind în același timp opțiunea de împrumuturi pe termen lung debitorilor.

Pe lângă sublinierea rolului socio-economic vital pe care îl joacă băncile, cercetarea indică, de asemenea, vulnerabilitățile băncilor, care provoacă zvonuri despre „colapsul iminent” al acestora în cazul unei alergări asupra băncilor.

Pe măsură ce cripto și lumea Web3 devin mai populare, băncile au lucruri noi de luat în considerare ca provocări și adaptări societale.

Utilizatorii sunt acum interesați de finanțarea descentralizată (DeFi) tocmai din motivul de a lua un intermediar între ei și activele lor lichide. DeFi, în sensul non-custodial, oferă utilizatorilor acces neîngrădit la instrumentele financiare de care au nevoie și este din ce în ce mai folosit ca instrument pentru a ajuta cei nebancarați .

Cu toate acestea, după cum a raportat un analist Bloomberg, mulți dintre cei care au fost obișnuiți cu securitatea găsită în finanțele tradiționale au o „teamă de necunoscut” atunci când vine vorba de activitatea în DeFi și cripto.

Băncile și marile corporații TradFi au luat indicii de la rolul din ce în ce mai relevant și util al criptomonedelor. Conform datelor Comitetului de la Basel, băncile din întreaga lume dețin 9,4 miliarde de euro în cripto active.

Banca Centrală a Elveției susține, de asemenea, că băncile centrale vor fi un susținător major pentru a împinge DeFi în continuare prin combinația potrivită de centralizare și descentralizare.

Băncile din întreaga lume încearcă să rămână relevante cu trecerea către monedele digitale și digitalizarea generală a banilor. Mulți caută să își dezvolte propriile monede digitale ale băncii centrale (CBDC ).

Cel mai recent, banca centrală a Indiei și-a lansat schița pentru planurile unei CBDC în rupii digitale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.