Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei foşti preşedinţi ai Poloniei AVERTIZEAZĂ, într-o scrisoare comună: Alegerile vor decide dacă țara alunecă mai departe în direcţia unei dictaturi autoritare

EUCham
polonia, EU

Trei foşti preşedinţi polonezi au semnat o scrisoare deschisă publicată luni în care avertizează în privinţa unui trend autoritar în ţară cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, relatează DPA.

"Alegerile care se desfăşoară pe 13 octombrie nu sunt nişte alegeri normale. Ele vor decide dacă Polonia este un stat democratic guvernat de statul de drept sau dacă alunecă mai departe în direcţia unei dictaturi autoritare", au scris foştii preşedinţi Lech Walesa, Aleksandr Kwasniewski şi Bronislaw Komorowski în scrisoare, potrivit agenţiei poloneze de ştiri PAP.

Citește și: Olguța Vasilescu îl laudă pe ministrul preferat de Liviu Dragnea: ‘Urmează să lanseze luna aceasta’

Cei trei fac apel la candidaţii independenţi pentru Senat, camera inferioară a Parlamentului polonez, să-şi amâne candidaturile pentru a întări cele trei partide de opoziţie în campania lor împotriva Partidului Lege şi Justiţie (PiS), de dreapta, aflat la putere, informează agerpres.ro.

Sondajele estimează sprijinul pentru PiS la o cotă între 40% şi 45%, ceea ce plasează formaţiunea în mod clar în faţa principalei alianţe de opoziţie.

Citește și: EXCLUSIV Unde lucrează soția șefului de Poliție care ar fi amenințat-o pe mama Luizei: E procuror

Liberal-conservatorii de la Coaliţia Civică (KO), ce reuneşte partide şi organizaţii printre care şi Platforma Civică creştin-democrată, formaţiunea pro-business Nowoczesna, liberalii de la Inicjatywa Polska şi Verzii, sunt cotaţi între 26% şi 28% din sufragii.

După ce a ajuns la putere în 2015, PiS a introdus un număr de reforme judiciare care au declanşat critici dure din partea comunităţii juridice şi au atras Polonia într-o dispută cu Comisia Europeană, notează DPA.

Citește și: Klaus Iohannis intervine în scandalul momentului! Solicitare de ultim moment către Viorica Dăncilă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.