Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei lucrări de artă cu temă socială au fost dedicate oraşului Cordoba de artista Yoko Ono

steag spania

"Să înceteze războiul din Siria", "Toţi să fie bogaţi", Dictaturile să dispară", Pace pentru toată lumea", "Toată lumea să poată să aibă o casă şi mâncare în fiecare an", "Vreau să am aceeaşi bani ca Yoko Ono" sunt câteva dintre dorinţele scrise pe bilete albe şi agăţate într-un măslin intitulat "Copacul dorinţelor pentru pace", una dintre cele trei instalaţii pe care artista Yoko Ono le-a realizat pentru a celebra primul an al Centrului de Creaţie Contemporană din Andaluzia C3A de Córdoba, scrie El Pais.

Lucrările care sunt prezentate la Córdoba se intitulează "Para ver el cielo/ To see the sky. Cordoba Version" (2015-2017), "Pieza para zurcir tu corazón en cuatro estaciones/ Mend piece in the Four Seasons" (1966-2017) şi "Árbol de los deseos para la paz/ Wish tree for peace" (1996-2017), ultima aşezată la intrarea în clădire. Cea mai spectaculoasă este prima, o scară albastră care treptat devine albă pe măsură ce vizitatorul se apropie de vârf.

Artista asiatico-americană a realizat şi "un program în care va prezenta două reprezentări ale lui Ono pentru prima dată în Córdoba, "Sky piece to Jesus Christ" şi "Lighting piece". Pentru asta, 32 de voluntari vor interpreta un program muzical de Benjamin Britten şi Frank Bridge.

Proiectul va fi realizat în colaborare cu Orquesta de Cuerdas del Conservatorio Superior de Música, Escuela Superior de Arte Dramático şi Escuela de Arte Mateo Inurria de Córdoba. Yoko Ono, video-artist, muzician experimental şi cineast, a fost descrisă în trecut de John Lennon în felul următor: ”Yoko este cel mai renumit artist necunoscut din lume; toată lumea îi cunoaşte numele, dar nimeni nu ştie cu adevărat ceea ce creează ea”.

Cariera artistică a lui Yoko Ono se întinde pe durata a peste cinci decenii. În 2015, celebrul MoMA (Muzeul de Artă Modernă/ Museum of Modern Art) din New York a marcat realizările deosebite ale artistei de origine niponă printr-o expoziţie specială ce a inclus operele sale de debut, pentru a evidenţia modul în care ideile revoluţionare ale lui Yoko Ono au influenţat dezvoltarea artei în metropola americană, în anii 1960.

Yoko Ono şi John Lennon s-au căsătorit pe 20 martie 1969, iar fiul lor - Sean Ono Lennon - s-a născut în 1975. John Lennon a fost împuşcat mortal pe 8 decembrie 1980 în faţa clădirii Dakota din New York. Yoko Ono locuieşte în continuare în acea clădire, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.