Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei mari actori, recompensati cu stele pe Aleea Celebritatilor din Capitala

stele aleea celebritatilor

Actorii Valeria Seciu, Rodica Mandache și Ion Besoiu au fost omagiați sâmbătă, ei primind stele pe Aleea Celebrităților din Capitală, în cadrul unei ceremonii la care a participat și primarul Sorin Oprescu, acesta înmânându-i fiecărui artist Placheta Orașului București.

Fiecare dintre cei trei actori a fost omagiat de câte un artist cu care a colaborat. Astfel, despre Valeria Seciu a vorbit directorul Teatrului Mic, Mihai Dinvale, despre Ion Besoiu, criticul Marina Constantinescu, iar despre Rodica Mandache, actorul Marius Manole.

Mihai Dinvale a subliniat diferența dintre discreția Valeriei Seciu în viața de zi cu zi și forța acesteia pe scenă. În acest sens, Dinvale a spus că nu poate vorbi despre "starul Valeria Seciu", ci despre "divina actriță a teatrului românesc Valeria Seciu".

"Asta este Valeria Seciu. A trecut prin toate furcile caudine. Da, marele ei merit — anonimatul de pe stradă se transforma pe scenă, în clipa în care intra pe scândura ei și, când filamentul becului de proiecție începea să-și arunce lumina spre ea, de pe chipul ei spre sală trecea o transfigurare uriașă, de care publicul era absolut vrăjit. (...) Mă gândesc că s-ar putea să vorbesc despre divina actriță a teatrului românesc", a spus Dinvale.

Ion Besoiu a apreciat că ziua de sâmbătă a marcat încununarea eforturilor artistice ale unei întregi cariere.

"Este o zi foarte importantă, pentru că e o zi a recunoașterii muncii noastre de actori și steaua (de pe Aleea Celebrităților — n.r.) nu îmi aparține numai mie, ci și colegilor mei care mi-au stat alături în atâția amar de ani. Au trecut 67-68 de ani de când am debutat pe scenă. A fost o muncă și asta nu e altceva decât o încununare a acestei munci", a declarat actorul, pentru AGERPRES.

Acesta a spus că de-a lungul carierei sale, "cel mai greu a fost să îți respecți profesia și publicul". "Dacă ești convins că asta e datoria ta, nu e foarte greu să faci munca asta, de actor, dar să o faci cu cinste, cu onoare și cu încredere că, într-o zi, publicul te va saluta așa cum mă salută pe mine astăzi", a adăugat el.

Besoiu a mărturisit că pentru el cea mai mare stea a carierei sale este Radu Stanca.

"Radu Stanca a fost o personalitate uriașă — poet, dramaturg, regizor de teatru. Într-un fel m-a format și ca mod de a gândi", a declarat el, pentru AGERPRES.

De altfel, și criticul Marina Constantinescu, care i-a adus "laudatio" lui Besoiu, a menționat că acesta este unul din puținii artiști care ar putea vorbi despre întâlnirile sale cu Radu Stanca.

Marina Constantinescu a vorbit atât despre talentul de actor al lui Ion Besoiu, cât și despre abilitatea sa de manager de teatru, la "Bulandra", într-o perioadă istorică delicată.

"Ca director la 'Bulandra' (...) a știut să facă slalom prin teroarea cenzurii, a ideologiei, și să scoată la rampă piese și spectacole excepționale, a știut să-și pună în valoare trupa (...), a adus în trupă mari nume", a spus criticul de teatru.

"Ion Besoiu este nu doar un mare actor, nu este doar unul dintre reperele teatrului 'Bulandra'. Este un om extrem de cult, extrem de curios, un prieten fabulos pe care te poți bizui în orice ceas al existenței tale", a încheiat Marina Constantinescu.

La rândul său, actorul Marius Manole i-a adus un omagiu Rodicăi Mandache. "Se spune că există o prăpastie între generații. Pentru mine doamna Rodica Mandache este dovada clară că acest lucru nu se întâmplă", a spus Marius Manole, care a adăugat că de la Rodica Mandache a învățat umorul și tenacitatea ca actor. "O bucățică mare din cariera mea vi se datorează", i-a spus el.

Rodica Mandache a spus că ziua de sâmbătă este una "grea, apăsătoare". "N-ați crede... bucuria apasă mai tare decât nefericirea", a mărturisit ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.