Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul de la Haga începe audierea liderilor insurgenților din Kosovo

VOA News
kosovo

Tribunalul special creat la Haga, care investighează crimele de război ce au vizat etnicii sârbi, a cerut mai multor foști comandanți din cadrul Armatei de Eliberare din Kosovo să participe la o audiere preliminară care va avea loc săptămâna viitoare, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Citește și: AVERTISMENT din partea SUA în ziua în care România a preluat preşedinţia Consiliului UE: Continuăm să cerem respingerea oricăror propuneri de amnistie

Procesul este menit să calmeze tensiunile între Belgrad și Priștina, însă ar putea de asemenea să declanșeze o criză politică în Kosovo, unde majoritatea liderilor sunt foști comandanți ai Armatei de Eliberare.

Tribunalul special pentru Kosovo, cu sediul la Haga, a fost înființat în 2015 pentru a investiga crimele de război care au avut loc în timpul conflictului din perioada 1998-1999.

Aliații occidentali ai Kosovo insistă ca Priștina să coopereze cu Tribunalul.

"Nu m-am dus niciodată la Belgrad să mă lupt, am luptat să îmi protejez țara", a declarat Sabahajdin Cena, unul dintre foștii comandanți ai Armatei de Eliberare.

"Acest tribunal încearcă să pună egal între victimă și agresor", a adăugat Cena.

Alți doi foști comandanți, Sami Lushtaku și Rrustem Mustafa, au confirmat că vor călători la Haga pentru a depune mărturie săptămâna viitoare.

Președintele kosovar Hashim Thaci, premierul Ramush Haradinaj și președintele Parlamentului, Kadri Veseli, sunt de asemenea foști comandanți ai Armatei de Eliberare. Presa locală a relatat că aceștia ar putea fi chemați ca martori sau chiar puși sub acuzare.

Un raport publicat în 2011, care a dus la crearea Tribunalului special, a sugerat că Thaci ar putea fi implicat în crimele de război ale altor persoane importante din Kosovo, inclusiv trafic de organe ale prizonierilor de război. Thaci a negat orice acuzație.

Biroul procurorului special a refuzat să ofere mai multe detalii privind următoarele audieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.