Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul special pentru Kosovo îşi va începe lucrările în curând

kosovo

Tribunalul special creat la Haga pentru a judeca presupusele crime de război comise în timpul conflictului din Kosovo la sfârşitul anilor 1990 va deveni operaţional săptămâna viitoare, a anunţat miercuri preşedinta acestuia, Ekaterina Trendafilova, citată de AFP și preluate de agerpres.

Judecătorii noului tribunal înfiinţat în 2016 au adoptat, miercuri, în unanimitate regulamentul său, ceea ce înseamnă că va fi operaţional pe deplin cu începere de săptămâna viitoare şi "pregătit să înceapă procedurile", a afirmat Ekaterina Trendafilova. 

"După intrarea în vigoare a regulamentului în termen de şapte zile, nu va mai exista niciun obstacol legal pentru a primi dosare şi acuzaţii", a adăugat ea. 

Tribunalul, compus din judecători internaţionali şi finanţat de un buget european în valoare de 29,1 milioane de euro în primul an, este o instanţă de drept kosovar, instalată la Haga din grija de a proteja martorii. 

Pristina a suportat presiuni internaţionale pentru a înfiinţa acest tribunal după publicarea, în 2010, a unui raport al Consiliului Europei privind atrocităţile comise de membri ai UCK, gherila separatistă kosovară albaneză, asupra a circa 500 de prizonieri sârbi şi romi în timpul războiului. 

Speculaţii abundă în legătura cu posibile proceduri împotriva preşedintelui kosovar, Hashim Thaci, fost lider al gherilei separatiste kosovare albaneze (UCK). 

În 1998-1999, când Kosovo era o provincie din sudul Serbiei, UCK s-a opus forţelor Belgradului. NATO a intervenit în 1999, forţându-i pe sârbi să se retragă de pe acest teritoriu după 11 săptămâni de bombardamente. 

Conflictul a făcut 13.000 de morţi în Kosovo, în majoritate din rândul populaţiei kosovare albaneze. 

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste o sută de ţări, printre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, dar Serbia, sprijinită de Rusia, se opune cu fermitate acesteia şi consideră în continuare că teritoriul este provincia sa meridională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.