Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trimisul lui Tăriceanu reținut de DNA. Ce implicare are șeful Senatului în Dosarul de la Prahova

catuse

Preşedintele companiei Romair Consulting, Gheorghe Boeru, reţinut de procurorii DNA Ploieşti pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, era perceput ca "trimisul special" al lui Călin Popescu Tăriceanu în Prahova, potrivit informaţiilor care apar în documentele din dosar.

La rândul său, directorul general al SC Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Adrian Semcu, reţinut de asemenea în dosar, ar fi fost "prieten bun" cu Tăriceanu.

Citește și: Date de ultimă oră: Numele lui Călin Popescu Tăriceanu apare într-un dosar de corupție

"Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian. Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului", potrivit unei declaraţii care apare în document. 

În acest context, SC Romair Consulting SRL ar fi fost sprijinită, conform aceloraşi surse, de Adrian Semcu, la acel moment vicepreşedinte al CJ Prahova, dar şi de Dumitru Pantea, pe atunci director al SC Hidro Prahova, în vederea câştigării procedurii de achiziţie a contractului de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare şi supervizare a lucrărilor vizând 'Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova". 

După câştigarea contractului de consultanţă de către SC Romair Consulting ar fi început discuţii şi în mediul politic cu privire la cine va câştiga contractele de lucrări în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision care s-ar fi ridicat, în medie, la 10% din valoarea fiecărui contract, suma ce putea fi câştigată în acest mod fiind de aproximativ 12.000.000 euro. Discuţiile s-ar fi purtat între Adrian Semcu (din partea PNL) şi "o persoană foarte importantă" din interiorul PSD Prahova. 

Sprijinul lui Adrian Semcu pentru SC Romair Consulting reiese şi dintr-o discuţie purtată pe 8 septembrie 2010 Dumitru Pantea, conform documentelor din dosar. 

"Pantea: Salut. E necesar să se întâlnească cei trei-patru factori implicaţi, să stabilească totuşi... că aici trebuie cineva care să-i adune aşa, ştii? 
Semcu: Aha, şi te-ai... l-ai lămurit să facă el asta? 
Pantea: Nu, nu, eu zic că să o faci tu, să o faci tu că... 
Semcu: Aha... 
Pantea: El a făcut pe partea lui, el a început... intenţia spre partea lui, a vorbit cu partea lui şi acuma.... ştii? 
Semcu: Îhîm. Bine. 
Pantea: Înţelegi!? Da? Şi vedem cum o fi, da? 
Semcu: Aha! Tu nu vii mâine, nu? 
Pantea: Nu mă, am o problemă şi eu personală. 
Semcu: Bun. Atunci nu-i transmiţi tu lui Boeru ca să vorbească cu 'Înălţimea Sa' că ai găsit, ştii? 
Pantea: Nu cred eu că e bine nu, nu! 
Semcu: Nu? 
Pantea: Tot prin omul nostru. 
Semcu: Da? Bine. 
Pantea: Da? 
Semcu: Bine, bine, bine. Pa, pa! 
Pantea: Bine, bine, sănătate!" 
Într-o altă discuţie, din 11 octombrie 2010, Semcu îl atenţionează pe Pantea că reprezentanţii unor firme au acuzat membrii Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul SC Hidro Prahova că au sustras documente din oferta depusă. 
"Pantea: Da domnul vice!.  
Semcu: Poţi vorbi?  
Pantea: Da. 
Semcu: Vezi că eu am ieşit de la mine din birou numai ca să te sun, să te atenţionez că a venit prietenul ăla al meu de la Buzău şi cu ăla căruntul cu care a mai fost la tine... 
Pantea: Aşa... aşa... 
Semcu: Care m-au blocat! Vor să vină la tine să copieze pe un stick toate CD-urile, şi am zis: 'Băi vorbiţi cu el, nu ştiu, dar nu...'.  
Pantea: Nu se poate aşa ceva, n-am... nu se poate... 
Semcu: Nu... bă... stai un pic! Eu... eu am spus şi d-aia am ieşit să te ajut să-ţi spun că ori te chem la mine ori îi trimit la tine, că a ieşit un scandal şi că s-a făcut o comisie de cinci şi toate dosarele stau închise şi când se deschide, se deschide cu toţi cinci, şi din ăia cinci doi sunt inamici. 
Pantea: Îhm, îhm, îhm, îhm... 
Semcu: Zici că a ieşit un scandal, că unii au spus, din firmele alea străine că le dispar din hârtii şi nu au încredere... Texte, ştii? 
Pantea: Îhm, îhm. 
Semcu: Şi de aia te-am sunat să te atenţionez. 
Pantea: Da, da, bine, bine, bine! Mersi! 
Semcu: Hai bine". 

Directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepreşedinte al CJ Prahova, a fost reţinut miercuri de procurorii DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă. În dosar a fost reţinut şi Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală. 

Cei doi vor fi prezentaţi joi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis STIRIPESURSE.RO, începând cu 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanţare europeană 'Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" (în valoare totală de peste 162,7 milioane euro având ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova), au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului. 

Procurorii susţin că banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC Hidro Prahova, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului. 

"Concret, în perioada august 2010 - aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreşedinte al CJ Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC Hidro Prahova şi în înţelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL Bucureşti, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică, finanţat în majoritate din fonduri europene. Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat 'Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european 'Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" ", se arată în comunicat. 

Anchetatorii au reţinut că pentru sprijinul acordat la obţinerea contractului, în ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro. 

În acest sens, arată procurorii, Semcu, prin intermediul altor persoane, l-a susţinut pe Boeru, până la stabilirea finală a câştigătorului, astfel: anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor - prin determinarea furnizării unor date tehnice acestuia, necesare adaptării documentaţiei şi utile pentru conceperea unei oferte ca să câştige; în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului - prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor; ulterior, după stabilirea câştigătorului până la momentul soluţionării definitive a contestaţiilor şi acţiunilor în instanţă - prin crearea posibilităţii pentru firmă de a gestiona răspunsurile la căile de atac, precum şi prin intervenţii la CNSC şi la instanţa competentă, pentru a menţine decizia de atribuire a contractului. 

"Şi o altă persoană din conducerea SC Hidro Prahova a fost cointeresată de inculpatul Boeru pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziţie şi pentru a acorda susţinere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranşă din fondurile aferente activităţii de consultanţă. Astfel, în perioada 2011 - 2012, Gheorghe Boeru a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă", se spune în document. 

DNA menţionează că o parte din banii încasaţi de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor firme paravan, scoşi, în numerar, şi folosiţi în interesul personal al acestuia. 

Procurorii au constatat că aceste activităţi au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei de aproximativ 252.000 lei, reprezentând peste 151.000 lei TVA şi aproape 101.000 lei impozit pe profit. 

În dosar, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Iulian Herţanu, Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, Liviu Munteanu, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Sebastian Ghiţă, Ilie Drăgan, Iuliu Roman şi Cristian Ionuţ Ionescu, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.