Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trimisul Moscovei clarifică statutul trupelor ruse din Transnistria

armedia.am
armata rusa in transnistria

Rusia nu-şi va revizui poziţia cu privire la statutul forţei sale de pace din regiunea transnistreană, a declarat marţi ambasadorul cu misiuni speciale al Federaţiei Ruse în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, Serghei Gubarev, în finalul unei întrevederi cu deputaţi ai aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol (parlamentul), relatează miercuri portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Declaraţia oficialului rus intervine după ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a calificat drept neconstituţională prezenţa trupelor ruse în Transnistria, ceea ce a determinat presa moldoveană să invoce "trupe de ocupaţie" în stânga Nistrului. Prezenţa pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională, a decis la 2 mai Curtea Constituţională de la Chişinău.

Prima IMAGINE cu teroristul din Manchester - FOTO

"În ultima perioadă ne-am obişnuit să primim astfel de calificative la adresa Federaţiei Ruse. Moscova respectă anumite responsabilităţi faţă de comunitatea internaţională privind misiunea de pace în Transnistria. Ceea ce vreau să transmit este că mandatul misiunii de pace va expira numai atunci când negocierile vor aduce soluţii politice reale pentru reglementarea conflictului. Astfel, nici eu, nici conducerea noastră nu vede vreun motiv pentru a modifica statutul misiunii forţelor ruse de pace în Transnistria', a declarat Gubarev, citat de agenţia de presă transnistreană novostipmr.

Potrivit acestuia, a venit timpul de a clarifica situaţia actuală din regiune, când Republica Moldova şi Ucraina iau măsuri unilaterale împotriva Transnistriei.

"Toate acestea nu duc în mod clar la îmbunătăţirea situaţiei în regiune. Toate acestea duc doar la creşterea tensiunii şi la consecinţe negative în urma unor astfel de decizii. Iar faptul ca nu putem discuta deschis aceste probleme doar agravează situaţia", a afirmat diplomatul rus, subliniind că "documentele fundamentale ale procesului de negocieri în formatul '5+2' stabileşte principiul de a nu întreprinde acţiuni unilaterale care să înrăutăţească situaţia unui partener de negocieri", conform agenţiei de presă transnistrene.

"În prezent, asistam la încălcarea acestui principiu şi este timpul să clarificăm situaţia creată", a mai adăugat Gubarev.

Nivel MAXIM de alertă teroristă în UK. Ce înseamnă asta pentru cei care trăiesc acolo

Chişinăul şi Tiraspolul au viziuni diferite în ceea ce priveşte statutul misiunii de pace a trupelor ruse din stânga Nistrului, notează Deschide.md. Chişinăul s-a pronunţat de mai multe ori pentru conferirea unui statut civil misiunii, fapt care a generat dispute în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC). Ca atare, propunerea a fost dezaprobată categoric de reprezentanţii Tiraspolului.

OSCE a anunţat anterior că este pregătită să ia sub egida sa misiunea de pace din Transnistria, însă Tiraspolul şi Moscova nu au reacţionat la acest anunţ.

În plus, Moscova şi Tiraspolul se opun creării unor puncte de control comune moldo-ucrainene pe tronsonul transnistrean al frontierei dintre Republica Moldova şi Ucraina.

În prezent, segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu este controlat de către autorităţile de la Chişinău. Pentru că Tiraspolul se opune, un astfel de punct vamal comun ar putea fi amenajat pe teritoriul Ucrainei, a declarat presei vicepremierul moldovean pentru reintegrare Gheorghe Balan. Postul Cuciurgan-Pervomaisc ar urma să fie primul punct comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean, potrivit presei de la Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.