Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump intervine în 'războiul' dintre Catalonia și Madrid: 'Spania ar trebui să rămână unită'

donald trump

Justiţia spaniolă a ”neutralizat” secţiile de votare prevăzute în referendumul de autodeterminare interzis, în Catalonia, iar şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a îndemnat, de la Washington, la ”o întoarcere la bunul simţ”, relatează AFP.

Catalonia nu s-a aflat pe agenda întâlnirii, marţi, la Washington, între Mariano Rajoy et Donald Trump, însă preşedintele american l-a susţinut pe oaspetele său, declarând că ”Spania este o mare ţară şi ar trebui să rămână unită”.

Citește și: Una dintre `vedetele` promovate de Antena 1 a fost REȚINUTĂ pentru proxenetism: Ce a făcut înainte de a fi încătușată / FOTO

”Cred cu adevărat că poporul Cataloniei va alege să rămână în Spania (...), o mare ţară, magnifică, cu o istorie veritabilă”, a insistat Trump.

Cu cinci zile înainte de referendum, conflictul între Madrid şi liderii separatişti din Catalonia a continuat pe teren vizând logistica şi organizarea votului, atacate pe toate fronturile de justiţie.

Parchetul Cataloniei a dispus poliţiei regionale să plaseze sub sechestru, până sâmbătă, eventualele secţii de votare şi să asigure supravegherea lor, pentru a evita ca referendumul să fie organizat. Ordinul vizează totodată o rază de 100 de metri în jurul acestora, pentru ca votul să nu se poată desfăşura.

Anterior parchetul a cerut să fie identificaţi eventuali responsabili ai secţiilor de votare, precum directori de şcoli sau de administraţii care pun localuri la dispoziţie.

Citește și: Catalanii NU cedează, în pofida presiunilor Guvernului de la Madrid: Parchetul a ordonat sigilarea secţiilor de votare

Procuratura a cerut totodată ca ei să fie ”avertizaţi că au obligaţia să nu cedeze centrele în vederea ţinerii referendumului”.

Atacând secţiile de votare. parchetul continuă să pună în aplicare un plan vizând orice mecanisme ale referendumului, anunță News.ro.

Începând de la jumătatea lui septembrie, primarii care pun la dispoziţie localuri sunt ameninţaţi cu urmăriri penale, iar Comisia electorală a fost nevoită să demisioneze în bloc, după ce Curtea Constituţională i-a ameninţat pe membrii acesteia cu amenzi zilnice în valoare de 12.000 de euro. Echipa de organizare a fost deja inculpată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.