Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump îşi afişează complicitatea cu 'MBS', noul om puternic la Riad

Donald Trump

Donald Trump şi-a lăudat, la Casa Albă, ”marea prietenie” cu tânărul prinţ moştenitor saudit Mohammad bin Salman, fără să evoce vreun moment, în faţa camerelor de luat imagini, puncte de fricţiune cu regatul sunnit din Yemen şi până în Qatar, relatează AFP, conform news,ro.

”Relaţia nu a fost probabil niciodată atât de bună, ne înţelegem unul pe celălalt”, a spus marţi preşedintele american, în vârstă de 71 de ani, primindu-l pe cel mai puternic am al primului exportator mondial de petrol, în vârstă de 32 de ani.

Desfăşurând în faţa jurnaliştilor prezenţi în Biroul Oval panouri mari care rezumau, cu poze ca dovadă, vânzări de echipament militar al Statelor Unite către Arabia Saudită, el a insistat îndelung asupra impactului acestora din urmă asupra economiei americane.

”Arabia Saudită este o ţară foarte bogată şi veţi da, sper, o parte din această bogăţie Statelor Unite sub formă de locuri de muncă şi achiziţii  ale celui mai bun material militar din lume”, a declarat el.

Odată cu această trecere prin Biroul Oval, "MBS", numit prinţ moştenitor în iunie 2017 de către tatăl său, regele Salman, începe o vastă ofensivă de şarm care-l va purta în Statele Unite din Est în Vest, timp de trei săptămâni.

Într-un lung interviu acordat CBS, difuzat chiar înainte de sosirea sa, el a prezentat o imagine idilică a unui regat în profundă transformare, ataşat egalităţii între bărbaţi şi femei, respectării drepturilor omului sau domniei legii.

Însă epurarea anticorupţie în care mai mulţi prinţi din regat au fost reţinuţi în hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad a ridicat întrebări - în lumea diplomatică şi economică - despre modul în care îşi aşează puterea viitorul rege.

”Există multe întrebări despre impactul detenţiilor la Ritz cu privire la încrederea învestitorilor”, subliniază Lori Plotkin Boghardt, o fostă analistă CIA care lucrează în prezent la Washington Institute for Near East Policy.

AJUTORAREA COALIŢIEI SAUDITE ÎN YEMEN

Politica externă a prinţului moştenitor provoacă totdată crispare la Washington.

Punând în relief ”fascinaţia” magnatului în domeniul imobiliar faţă de saudiţi, foştii diplomaţi Aaron David Miller şi Richard Sokolsky l-au îndemnat pe acesta la vigilenţă şi exigenţă, într-un editorial publicat în USA Today.

”Ar trebui să salutăm reformele pe care MBS le promite în societatea saudită (...), dar nu trebuie să ne lăsăm vrăjiţi de un rege în devenire ale cărui alegeri politice nu sunt întotdeauna aliniate alor noastre”, subliniază el.

Summitul pe care Washingtonul speră să-l organizeze anul acesta la Camp David împreună cu şase ţări din cadrul Consiliului de Cooperare la Golf (CCG) ar putea să se dovedească dificil de concretizat în absenţa unei ieşiri din criza cu Qatarul.

Sângerosul război civil din Yemen este un punct de tensiuni. Luptele între forţele guvernamentale, susţinute de Arabia Saudită, şi huthi, susţinuţi de Iran, s-au soldat cu aproape 10.000 de morţi şi au adus ţara în pragul foametei.

La Washington, Senatul american a respins marţi după-amiaza o rezoluţie care viza să pună sfârşit asistenţei militare acordate de către Statele Unite coaliţiei conduse de Riad.

Iniţiativa, reclamată de trei senatori din din cadrul majorităţii şi opoziţiei - uniţi cu această ocazie - ar fi declarat ajutorul militar american acordat coaliţiei ilegal şi ar fi condus la oprirea lui, în cazul unei adoptări similare în camera Reprezentanţilor.

Însă senatorii au respins-o - cu 55 de voturi la 44 -, unii catalogând tentativa drept inoportună, în timp ce alţii consideră indispensabilă o susţinere a Arabiei Saudite în faţa amibiţiilor Iranului.

Singura aluzie la tensiunile cu Arabia Saudită a fost sublinierea de către Trump a faptului că Statele Unite au o ”toleranţă zero faţă de finanţarea terorismului”. ”Nu va fi autorizată. S-a terminat”, a subliniat el.

Cincisprezece dintre cei 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie 2001 au fost saudiţi.

După Washington, MBS se duce la Boston, apoi la New York, la o întâlnire cu mediile financiare. El se va întreţine cu secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Prinţul moştenitor este aşteptat după aceea, începând din 30 martie, pe Coasta de Vest, la Los Angeles şi San Francisco, la giganţi în domeniul noilor tehnologii precum Google şi Apple, ai divertismentului dar şi în domeniul Apărării precum Lockheed Martin.

El va vizita de asemnea Seattle, leagănul Amazon, iar pe 7 aprilie Houstonul, la o întâlnire cu industria petrolieră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.