Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupe speciale americane au intervenit la sol în Libia

www.dailystar.co.uk
sirte mistrata Libia

Forţele speciale americane au adus pentru prima oară un sprijin direct forţelor libiene care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în bastionul acesteia de la Sirte, a relatat Washington Post marţi.

Vezi și: DEZVĂLUIRI din interiorul SRI: 'Florian Coldea e în concediu forțat, nu se mai întoarce'

Responsabili americani, care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, au explicat că aceste comandouri acţionează de la un centru de operaţiuni comun instalat la periferia Sirte, oraş de coastă situat la 450 km est de capitala Tripoli şi aflat sub controlul SI din iunie 2015. 

Forţele loiale Guvernului libian de uniune naţională (GNA) încearcă - în continuarea unei operaţiuni militare declanşate în 12 mai - să recucerească acest fief al grupării ultraradicale, precizează AFP. 

Pentagonul a anunţat - săptămâna trecută - lansarea unei campanii aeriene la Sirte, în urma cererii guvernului libian. 

Trupe americane acţionează concertat cu cele britanice, ajutând la coordonarea loviturilor aeriene şi furnizând informaţii partenerilor lor, a adăugat Washington Post.

Vezi și: Donald Trump: Cei care dețin o armă o pot opri pe Hillary Clinton! Reacția adversarei / VIDEO

Militari americani şi britanici, purtând însemne militare şi veste antiglonţ, au fost văzuţi la Sirte în mai multe rânduri, potrivit cotidianului american, care citează ofiţeri aliaţi ai guvernului libian şi responsabili occidentali din structuri de securitate. 

Pentagonul a refuzat să comenteze direct aceste informaţii, dar recunoscuse anterior că mici echipe americane ajută la colectarea informaţiilor în Libia. 

"Efective reduse de forţe americane au intrat şi ieşit din Libia pentru a face schimb de informaţii cu forţele locale şi ele vor continua să o facă într-un moment în care noi întărim lupta împotriva SI şi a altor organizaţii teroriste", a reiterat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Henrietta Levin.

content-image

Luna trecută, trei militari francezi au murit într-un accident de elicopter în Libia, unde efectuau o misiune de informare, confirmând astfel pentru prima oară prezenţa unor soldaţi francezi în această ţară. 

După căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este scena unor lupte pentru putere între diverse miliţii înarmate şi a unor violenţe care au favorizat consolidarea jihadiştilor din Statul Islamic. AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.