Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudor Chirilă, mai mult decât muzică

tudor chirila

Tudor Chirilă a cântat live, la emisiunea Vocea  României de vineri, 11 decembrie, melodia protest „Declar pierdută țară” în memoria victimelor incendiului de la Club Colectiv. Nu este prima oară când artistul se implică în trezirea din amorțire a celor care stau departe de viața politică. De-a lungul timpului, artistul a făcut mai multe apeluri civice prin care le cerea tinerilor să învețe și să fie cinstiți pentru că doar așa România se poate schimba în bine, să iasă la vot pentru a nu-i lăsa pe alții să decidă în locul lor, dar și să iasă în stradă pentru ca tragedia de la Colectiv să nu fie uitată de cei care aveau autoritatea și puterea de a o evita.

Piesa interpretată de Tudor Chirilă și trupa Vama a reprezentat momentul de maximă emoție al emisiunii de vineri, devenind în câteva ore virală, fiind promovată pe rețelele de socializare atât de către Tudor Chirilă, cât și de către ceilalți componenți ai trupei Vama. Ulterior, Chirilă a postat pe contul său de Facebook și versurile melodiei.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=m2tmCs0-2jk&feature=youtu.be[/embed]

Acesta nu este primul apel civic făcut de către Tudor Chirilă. În 2009 el a scris „Scrisoare pentru liceeni”, un text devenit rapid viral în care atrăgea atenția tinerei generații că este singura care mai are șansa să mai schimbe ceva în România.

„Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveţi o şansă. Noi am fost fericiţi că am descoperit Coca-cola şi bananele şi am crezut că dacă noi citim, şi ei vor citi. Şi că toţi vom progresa şi ţara o să aibă scăpare. Noi ne-am înşelat. Unii dintre noi au plecat de aici. Câştigă bani acolo şi tânjesc după oraşul ăsta împuţit. Voi însă, voi aveţi o şansă. Voi aveţi şansa.Nu vă gândiţi la furat. E calea cea mai simplă. Ştiu că aţi aflat că aşa te îmbogăţeşti. (...) Citiţi. Citiţi mult. Citiţi tot ce vă pică în mână. (...) Apoi, căutaţi-vă între voi. Vedeţi care citiţi aceleaşi lucruri şi înhăitaţi-vă. Numai în haită de oameni deştepţi o să reuşiţi. (...) Nu vă duşmăniţi profesorii. Sunt oameni amărâţi, din ale căror drame puteţi învăţa. Îşi dau priceperea pe un salariu de nimic şi vă învaţă carte. (...) Nu vă mai luaţi după ziare. Nu dau doi bani pe generaţia voastră, nu vă daţi seama? (...) Nu fumaţi iarbă şi nu vă daţi în cap cu alcool, cu orice preţ. O să le daţi apă la moară inculţilor şi hoţilor de la putere. (...) Sunteţi tineri. Nu vă gândiţi că sunteţi slabi. Puterea voastră stă în curăţenie. Sunteţi curaţi, n-au apucat să vă mânjească. (...) Fiecare picătură de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie să schimbaţi asta. Care e calea? Să citiţi. (...) Voi aveţi şansa să lăsaţi ceva în urma voastră. Banii nu sunt Calea. Priviţi unde ne-a adus setea de bani. (...) Nu vă resemnaţi, asta nu duce nicăieri. Capul plecat, sabia îl taie. Protestaţi, luptaţi, protestaţi. Cu scop, însă. Nu degeaba, că altfel se transformă în lătrat. Învăţaţi legile. Învăţaţi-vă drepturile. Atunci veţi şti când are cineva voie să vă legitimeze. Veţi şti cum să luptaţi, dacă veţi şti legile. Apoi o să vedeţi că legile sunt proaste. Şi veţi înţelege că trebuie să le schimbaţi. (...) Salvaţi-vă! Salvaţi-ne! Este o singură cale! Lupta cunoaşterii!! Şi când veţi fi câştigat lupta cunoaşterii, de-abia atunci veţi cunoaşte să luptaţi cu adevărat!!! Nu vă amăgiţi cu prezentul… Salvaţi-vă în viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceţi?"”, scria în urmă cu 6 ani Tudor Chirilă pe blogul său.

Scrisoarea a fost transpusă și în versuri, adunând peste 600.000 de vizualizări pe YouTube. Anul trecut, înaintea alegerilor prezidențiale, Chirilă s-a implicat în campania „YES LA VOT”, inițiată de Știrile PRO TV. Artistul le-a transmis atunci fanilor săi, în special celor cu vârste între 18 și 25 de ani, să iasă la vot pentru că votul este singurul instrument care poate duce cu adevărat la schimbare.

„Cred că noi trebuie să ne decidem soarta și ăsta este motivul pentru care trebuie să ieșim toți la vot”, spunea atunci Chirilă.

Într-o dezbatere despre modalitățile de a unifica societatea civilă într-o mișcare care să propună soluții pentru primăria București și primăriile de sector, organizată recent de către Inițiativa România, artistul a afirmat și-ar dori să vadă candidați și, apoi, consilieri onești în Consiliile de sector ale Bucureștiului. În opinia sa, chiar dacă nu ar putea schimba raportul de putere, consilierii proveniți din societatea civilă ar putea atrage atenția asupra neregulilor existente, devenind credibili în ochii publicului, iar un asemenea capital mediatic ar putea fi fructificat apoi în ciclurile electorale următoare.

În ultimii ani, Tudor Chirilă nu a ieșit în față doar prin muzică și teatru, ci și prin implicarea sa în mai multe probleme civice. El a fost una dintre vocile critice la adresa modului în care au fost tratați răniții din Colectiv. De asemenea, el a participat la protestele din luna noiembrie care au avut loc în urma tragediei și a  criticat modul în care Președinția organizat consultările cu reprezentanți ai societății civile  și „ai străzii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.