Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Andrei, președintele INS: 'Birourile de Statistică din ministere, agenţii şi admnistraţie pot ajuta la crearea de politici publice'

Tudorel Andrei

Crearea Birourilor de Statistică la nivelul ministerelor, agenţiilor şi furnizorilor de date administrative poate ajuta la formularea de politici publice, a declarat, miercuri, în cadrul unui workshop de specialitate, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

"Au fost mai multe dezbateri cu specialiştii din domeniu pentru a stabili o serie de indicatori care să fie în acord cu nevoile utilizatorilor, dar în egală măsură şi în acord cu un set de indicatori practici. Din acest motiv s-a ţinut seama de următoarele principii: primul a fost armonizarea indicatorilor naţionali cu indicatorii folosiţi la nivel european şi la nivel mondial. Important este ca noi să avem o evaluare a progresului pe care îl facem la nivel naţional, dar trebuie să ne comparăm şi cu alţii. Contează cu ce viteză mergem, dar contează şi cu ce viteză merg alţii... Din acest motiv, una dintre cerinţele exprese este să asigurăm această armonizare a indicatorilor naţionali. Un alt lucru practic este crearea sistemului de indicatori în acord cu sursa de date care există în acest moment. Un alt aspect se referă la viziunea dinamică asupra sistemului de indicatori. Indicatorii sunt făcuţi pentru a măsura ceva. Ori, acel ceva se schimbă şi aceşti indicatori trebuie adaptaţi. S-a convenit la nivelul grupului de experţi ca acest sistem de indicatori să fie în permanenţă analizaţi şi completaţi în funcţie de nevoile utilizatorilor. E nevoie de transparenţa procesului de monitorizare şi de prezentare a indicatorilor statistici", a explicat Andrei, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că printr-un alt proiect ce vizează Legea Statisticianului va fi definită relaţia dintre INS, ministere şi agenţii prin crearea de Birouri de Statistică la nivel naţional.

"Un alt proiect, cu anvergură mult mai mare pentru ceea ce înseamnă modernizarea statisticii, este noua Lege a Statisticii, care vine să definească nu numai rolul statisticianului, dar şi relaţia dintre INS, ministere, agenţii şi colectivităţi. Dacă nu există Birouri de statistică la nivelul ministerelor, agenţiilor, la nivelul furnizorilor de date administrative e o pierdere mare atât pentru statistica oficială, dar şi pentru instituţiile respective. Nu pot veni şi formula politici publice fără aceste date care trebuie să fie într-o armonie totală. Există foarte multe date, dar dacă acestea nu sunt definite după aceleaşi standarde şi nu pot fi folosite... Crearea acestor Birouri de statistică va aduce câştig pentru ambele părţi", a afirmat şeful INS.

INS şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului, organizează miercuri workshop-ul de consultare cu factorii implicaţi în procesul de monitorizare şi raportare a implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.

Evenimentul este o acţiune sprijinită prin proiectul "România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030", cod SIPOCA 613 MySMIS 127545.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.