Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader a ȘOCAT, după ședința de Guvern: S-a adoptat o OUG pentru modificarea legilor justiției

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Tudorel Toader a anunțat că OUG dată azi va interzice modificarea legilor prin regulamente.

Citește și: Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Meciul pierdut azi

”A doua OUG are un titlu mai lung și vizează toate cele 3 legi ale justiției. Admiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni înainte de concurs. CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din această toamnă. Se referă la păstrarea condițiilor de dinanintea legii. Propunerea de modificare ce face obiectul OUG a venit de la CSM, adăugând că majoritatea soluțiilor sunt venite de la CSM. Care e urgența OUG? Pornind de la următoarea premisă că adminiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni îaninte de concurs, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru toamna lui 2019, propuneri care se referă în principal la păstrarea condițiilor dinanite modificării legilor justiției, adică admiterea din 2019 să rămână de 2 ani, stagiul să rămână de 1 an, iar repartiția auditorilor de justiție să se facă anul acesta. De ce? Pentru că potrivit modificările la INM durata studiilor va fi de 2 ani spre 4 ani. CSM ne spune că dacă anul acesta s-ar da admiterea la studii de 4 ani cu stagiul de 2 ani s-ar crea un deficit de cadre. În același timp INM trebuie să își ia măsuri să treacă la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptând jduecători după 4 ani și nu după 2 ani, ceea ce ar însemna o lipsă de personal între cei doi și patru ani care sunt în prezent CSM spune că s-ar crea un deficit de personal dacă s-ar aplica actuala lege, pentru că mulți s-au pensionat și mulți se vor pensiona.

OUG are reglementări și cu privire la promovarea magistraților pe loc, vechime, condițiile de concurs, condițiile de promovare la ÎCCJ.

Citește și: Noi contre dure între Guvern și BNR! Replică aspră pentru omul lui Dăncilă

Colegiile de conducere nu vor putea să adauge la lege pe motiv că nu e clară, predictibilă. Dacă neclaritatea persistă, se pot adresa la ÎCCJ cu un recurs în interesul legii, dacă legea nu întrunește legea pe care le cere CEDO. Nu pot adăuga la lege, nu pot completa legea. Opera de legiferare trebuie să rămână doar a legiuitorului.

Există o modificare destul de importantă referitoare la funcțiile de conducere, de rang înalt din Ministerul Public. (...) Ce aduce Ordonanța cu caracter de noutate? Faptul că aceste funcții privind procurorii - funcțiile de rang înalt, unde procedura se inițiază de ministrul Justiției. (...) Aceste funcții nu pot fi delegate, ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii prin procedura pe care o prevede legea. Din păcate, astăzi, când vorbim, multe funcții de procurori de rang înalt, de conducere sunt ocupate prin delegare Ceea ce nu e normal. Mâine (miercuri, n.r.), când apare Ordonanța în Monitorul Oficial, avem astfel de funcții ocupate prin delegație. Avem la finalul Ordonanței o normă tranzitorie care spune că cei delegați rămân în funcție timp de 45 de zile, dar în 45 de zile trebuie ocupate prin procedura legală în condițiile legii.

Citește și: Simona Halep a dat lovitura! Suma importantă cu care s-a ales după victoria cu Eugenie Bouchard

Tot cu element cu caracter de noutate, funcțiile acestea de rang înalt. Răspunsul Ordonanței este cel referitor la potențialii candidați și la competența de emitere a avizului consutlativ. Potrivt Ordonanței pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar pot candida și judecători care au fost procurori. Cineva cu experiența din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptării OUG are robă de procuror sau a avut cândva robă de procurir, adică are experiență de managementul și problemele interne, de funcționare a Ministerului Public.”, a declarat Tudorel Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.