DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Tudorel Toader anunță construirea unui Palat al Justiție la Focșani, unde să funcționeze Tribunalul și Judecătoria: actuala locație este inadecvată

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, construirea unui Palat al Justiţiei la Focşani, în prezent Judecătoria Focşani şi Tribunalul Vrancea desfăşurându-şi activitatea în condiţii improprii. Conform lui Toader, noul Palat al Justiţiei va avea două corpuri de clădire, pentru Tribunal şi Judecătorie, inforemază News.ro.

Citește și: Ministrul Justiției a promis că vor fi construite 15 noi arhive în întreaga țară

"Autorităţile locale au transferat Ministerului Justiţiei o suprafaţă de circa 11.000 de metri pătraţi în care să construim Palatul pentru Justiţie cu două corpuri de clădire separate, unul pentru Tribunal, altul pentru Judecătorie. Va fi un sediu modern care va prelua din arhitectura vechiului Tribunal Judeţean", a spus Tudorel Toader.

Noul sediu va fi realizat pe un teren pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean. Investiţia este, deocamdată, în faza de elaborare a documentaţiile tehnice, respectiv pregătirea PUZ-ului. Urmează preluarea unui rest de construcţie aflat în patrimoniul Ministerului Sănătăţii şi predarea documentelor către Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit ministrului, construcţia în integralitate a fost trecută printre priorităţile Companiei Naţionale de Investiţii.

"Tribunalul judeţean si Judecătoria Focşani n-aş spune că îşi desfăşoară activitatea în cele mai bune condiţii. Sunt necorespunzătoare sub aspectul amplasamentului, compartimentării, chiar nu au lumină naturală, iar justiţia în general are nevoie de condiţii adecvate, de o anumită solemnitate a locului în care se înfăptuieşte", a declarat Toader, la Focşani.

De câţiva ani, Tribunalul Vrancea şi Judecătoria Focşani îşi desfăşoară activitatea într-o clădire care înainte de 1989 a fost magazin universal, iar ulterior a devenit sediu al Bancorex. Instanţele s-au mutat aici întrucât Tribunalul vechi, imobil de peste o sută de ani, reprezintă un adevărat pericol public, clădirea fiind încadrată în clasa întâi de risc seismic. Imobilul va fi reabilitat cu bani europeni de Consiliul Judeţean, dar va deveni muzeu.

Încă din 2014 a fost încheiat un memorandum între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Justiţiei pentru construirea, la Focşani, a unui palat de justiţie, iar acum, proiectul începe să prindă contur. Deocamdată nu se ştie cât va consta viitorul palat al justiţiei şi nici când va fi gata.

Ministrul Tudorel Toader a vorbit la Focşani şi despre construcţia unui sediu nou pentru Judecătoria Panciu. La acest moment, instanţa de judecată funcţionează la parterul unui bloc, oferind condiţii necorespunzătoare actului de justiţie, un spaţiu insuficient şi care nu asigură solemnitatea necesară. Ministrul a spus că a fost identificat deja un teren, aflat în proprietatea Ministerului Transporturilor, care urmează să fie predat Tribunalului Vrancea.

"Nu e adecvat ca o sală de şedinţă, un sediu de judecătorie cum e cel de la Panciu, să fie la parterul unui bloc, unui imobil unde deasupra să se pregătească ce se pregăteşte în fiecare familie, iar jos să fie sală de judecată", a afirmat Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.