Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader confirmă: ÎCCJ s-a făcut de râs la Comisia de la Veneția (VIDEO)

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

STIRIPESURSE.RO anunța în exclusivitate, în urmă cu trei săptămâni, că Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat un aviz al Comisiei de la Veneția pe cele trei legi ale justiției modificate în Parlament. Forul european a răspuns că ÎCCJ nu este abilitată să solicite un asemenea aviz. Informația a fost confirmată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-un interviu acordat miercuri în Parlamentul European.

Vezi și: Sfatul celebrului bucătar Gordon Ramsay: Ce să NU comanzi niciodată într-un restaurant

„Sunt membru al Comisiei de la Veneția de 4 ani, iar înainte am fost timp de 7 ani corespondentul dintre CCR și Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția stabilește standardele europene spre care trebuie să ne îndreptăm cu toții în construcția statului de drept. Comisia de la Veneția este recunoscută în România, dar dezlegările sale nu sunt obligatorii. De regulă ele sunt respectate de toate statele membre. În această perspectivă, mulți cred că oricine și oricând poate primi o dezlegare de la Comisia de la Veneția, ceea ce nu este așa. Acolo există o competență: cine poate cere avizul, când se poate cere un aviz. Spre exemplu: Înalta Curte de Casație și Justiție, crezând că poate face multe, s-a adresat Comisiei de la Veneția și a cerut un astfel de aviz. Comisia a răspuns simplu: Înalta Curte de Casație și Justiție nu este abilitată să solicite avizul Comisiei de la Veneția. ÎCCJ nu e subiect de solicitare a unui aviz. Proiectele de lege au trecut de Parlament, sunt acum la Curtea Constituțională, nu au fost la Guvern, deci Guvernul nu a avut un moment în care să poată să ceară aviz. Singurii care mai puteau să ceară avizul erau Curtea Constituțională sau va fi președintele republicii în momentul în care o va primi și când va putea cere reexaminarea legii”, a declarat Tudorel Toader în inteviul pentru caleaeuropeana.ro.

Vezi și: Studiul care dă peste cap ce știa despre o boală cumplită: Unul din patru oameni este afectat

Cele trei proiecte de modificare a legilor justiției - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii - au fost adoptate de Parlament în luna decembrie și trimise spre promulgare, la Cotroceni. Înalta Curte de Casație și Justiție și PNL au depus sesizări la Curtea Constituțională cu privire la cele trei legi, invocând vicii de procedură și câteva probleme de fond. CCR a decis că mai multe articole din noile legi sunt neconstituționale, motiv pentru care primele două proiecte (303 și 304) se întorc în Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.