Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, ieșire de ULTIM MOMENT: 'Sunt mulți cei ce cred că le știu pe toate'

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat joi, pe pagina sa de Facebook, că returnarea cetăţenilor români deţinuţi în penitenciare din străinătate poate fi realizată cu garanţii scrise prin care se asigură detenţia corespunzătoare la standardele europene. 

"Sunt mulţi cei ce cred că le ştiu pe toate! Returnarea cetăţenilor români deţinuţi în penitenciare din străinătate poate fi realizată în condiţiile unei garanţii scrise prin care se asigură detenţia în spaţiile corespunzătoare standardelor europene", a scris Tudorel Toader.

Traian Băsescu, intervenție neașteptată pe legile justiției: mesaj pentru protestatarii #rezist

Alin și Dorin Cocoș, în fața judecătorilor. Cine a încercat să-l escrocheze pe milionar

Miercuri, Tudorel Toader anunţa, tot pe pagina sa de socializare, că joi, în cadrul Consiliului JAI, îl va întreba pe omologul său din Danemarca de ce autorităţile din această ţară "preferă atitudinile critice la adresa României", în loc să solicite în scris, "aşa cum s-a convenit", un angajament al autorităţilor române privind asigurarea unor condiţii corespunzătoare în penitenciare. 

Toader preciza că reacţionează ca urmare a faptului că premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a cerut miercuri, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini şi un sistem mai dur pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului. 

Totodată, ministrul Justiţiei a reamintit că instanţa supremă din Danemarca a decis în 2017 că patru cetăţeni români, acuzaţi de trafic de persoane, nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile. 

"În 2017 am avut trei întrevederi cu ministrul justiţiei din Danemarca, două întrevederi cu ambasadorul Danemarcei la Bucureşti, iar două delegaţii parlamentare din Danemarca au vizitat România, pe aceeaşi temă! De fiecare dată am convenit asupra faptului că le vom oferi garanţii scrise pentru detenţia în condiţii corespunzătoare, urmând să ne adreseze o solicitare scrisă în acest sens! Mă întreb oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc să ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit?", a afirmat Tudorel Toader, în postarea sa pe Facebook, concluzionând că îi va adresa aceeaşi întrebare ministrului Justiţiei din Danemarca la Sofia, la Consiliul JAI.

Instanţele naţionale ar trebui să poată expulza infractori străini mai uşor, a declarat, miercuri, la Consiliul Europei, premierul danez Lars Lokke Rasmussen, precizând că este necesar şi un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

Rasmussen a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Curtea Supremă din Danemarca a decis, anul trecut, că patru români acuzaţi de trafic de fiinţe umane nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

“Nu este corect ca ţări cum este Danemarca să ajungă să găzduiască infractorii străini, din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele din ţările lor. Avem nevoie de un sistem care să fie mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în privinţa drepturilor omului. De asemenea, este necesar un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate drepturile omului”, a spus Rasmussen în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Rasmussen a precizat că în aprilie Danemarca va găzdui o conferinţă sub egida Consiliului Europei, în care se va discuta reforma sistemului Convenţiei Europene pentru drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.