Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, mesaj FERM pentru Danemarca: 'În România sunt penitenciare care îndeplinesc standardele europene'

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, face vineri dimineață două precizări importante după ce premierul danez Lars Lokke Rasmussen a cerut un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

„1. In Romania sunt penitenciare/ pavilioane care indeplinesc standardele europene de detentie ! In baza garantiilor scrise, unii cetateni romani detinuti in strainatate, au fost transferati in respectivele penitenciare/ pavilioane !

2. Hotararea pilot Pronuntata de catre CEDO, prevede data de 25.01.2018 pentru prezentarea foii de parcurs/ calendarul masurilor ce vor fi luate in vederea remedierii coditiilor necorespunzatoare din penitenciare. In termenul prevazut, calendarul de masuri a fost prezentat/ transmis la CEDO ! Ar fi fost nerealist sa se considere ca in 6 luni ( de la ramanerea definitiva a hotararii pilot) Romania va putea remedia efectiv, problema de sistem constand in conditiile necorespunzatoare din penitenciare, printre care, exemplificativ, constructia a doua noi penitenciare !”, scrie Toader, pe Facebook.

Rebeliune în Germania, Guvernul e în impas: Tinerii social-democrați nu vor alianță cu Angela Merkel

Instanţele naţionale ar trebui să poată expulza infractori străini mai uşor, a declarat, miercuri, la Consiliul Europei, premierul danez Lars Lokke Rasmussen, precizând că este necesar şi un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

Rasmussen a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Curtea Supremă din Danemarca a decis, anul trecut, că patru români acuzaţi de trafic de fiinţe umane nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

„Nu este corect ca ţări cum este Danemarca să ajungă să găzduiască infractorii străini, din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele din ţările lor. Avem nevoie de un sistem care să fie mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în privinţa drepturilor omului. De asemenea, este necesar un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate drepturile omului”, a spus Rasmussen în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Rasmussen a precizat că în aprilie Danemarca va găzdui o conferinţă sub egida Consiliului Europei, în care se va discuta reforma sistemului Convenţiei Europene pentru drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.