Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, către PNL și PSD: Nu cred că republica parlamentară este o opțiune de urmat

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Fost judecător CCR și fost ministru al Justiției, Tudorel Toader a declarat luni la Antena 3, în contextul dorinței PSD de a discuta despre revizuirea Constituției în cazul unui Guvern cu PNL, UDMR și minorități, că nu vede oportună trecerea României de la republică semi-prezidențială la o republică parlamentară.

„Avem o republica semi-prezidentiala azi. Daca se doreste o republica parlamentara, personal nu cred ca este o optiune de urmat, pentru ca intr-o republica parlamentara clasica Presedintele este ales de catre Parlament, poate fi suspendat si revocat oricand de catre Parlament, deci Presedintele devine captiv Parlamentului si evident cu puteri restranse, limitate”, a declarat Tudorel Toader.

El a adăugat că, pe de altă parte, Președintele țării a primit prin decizii CCR niște prerogative care ar trebui regândite, precum desemnarea premierului și numirea miniștrilor.

„Constitutia trebuie modificata in opinia mea pentru restabilitarea echilibrului dintre puterile statului. De ce? CCR a dat multe decizii interpretative prin care au fost sporite prerogativele Presedintelui Basescu si s-a creat un dezechilibru care in prezent este favorabil actualului Presedinte. Vă dau doar 3 exemple. Sa nu uitam ca firesc si normal este ca persoana care este candidat de premier sa fie desemnata din formatiunea politica care a castigat alegerile. Doi, reprezentarea Romaniei la UE, in baza deciziei CCR, este asigurata de Presedinte. Dupa acea, i s-a dat dreptul Presedintelui sa umble la mapa profesionala a unui candidat la functia de ministru: Presedintele poate sa verifice aspectele de legalitate, dar nu de oportunitate”, a mai spus Tudorel Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.