Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader pare să îi fi decis soarta lui Augustin Lazăr: 'O profundă sfidare la adresa statului de drept și a cetățenilor'

Inquam Photos / Octav Ganea
Tudorel Toader

Tudorel Toader a venit cu varianta sa despre cum a primit protocolul secret semnat de Augustin Lazăr și șeful SRI, Eduard Hellvig, în 2016. Conform ministrului, Lazăr i-a trimis abia în martie 2018 protocolul secret, dar nu putea vorbi în public despre el pentru că era secret.

Toader, care a declanșat procedura de evaluare a procurorului general, a catalogat mutările făcut de Lazăr ca ”o profundă sfidare la adresa statului de drept și a cetățenilor.

Citește și: Patriarhia Română a semnat acordul! Ce îi oferă cea mai valoroasă companie românească

”La începutul lui 2017, procurorul general spunea că nu mai e niciun protocol. Spunea că mereu și-a pus următoarea problemă: ”Acest protocol nu există, nu mergem cu astfel de inginerii, eu nu mi l-am însușit.”, procurorul general făcea aceste declarații în condițiile în care, în decembrie 2016, tocmai semnase un nou protocol. Pe data de 19 martie 2018, i-am solicitat procurorului general să demareze procedura de desecretizare a protocolului din 2009, singurul despre care știam. A doua zi, am primit de la PG respectivul protocol, mai puțin ultimele două pagini, primite ulterior, cu o motivare greu de acceptat la nivelul la care ne aflăm. Tot pe 20 martie, am primit la MJ protocolul privind organizarea cooperării dintre SRI și PG, protocol cu caracter secret. Ca ministru al Justiției nu aveam voie să îl fac public, potrivit legii, sau să fac referire la conținut sau să demareze o procedură de desecretizare. Respectivul protocol l-au trimis și la CSM și s-a pus aceeași problmă: ”De ce ni l-a trimis, ce să facem cu el, dacă nu putem să face referi la conținutul lui, să îl desecretizăm?” și l-a retrimis la PÎCCJ.

Citește și: Anunț important! Se fac angajări pe bandă rulantă

Faptul trimiterii respectivului protocol la Minister, respectiv la CSM nu absolvă sub nicio formă pe semnatarii acestuia. Dovadă, sensul pe care l-am dat noi la Ministerul Justiției. Faptul că protocolul datat cu doi ani în urmă ni l-a trimis spre informare, ce puteam face cu el? În articolul final se prevede: la data intrării în vigoare se abrogă cel din 2009. Cu toții știm că abrogarea se referă doar la ieșirea din vigoare a actelor normative. Dacă semnatarii protocoalelor 2009-2016 au decis că ele se abrogă, înseamnă că, în reprezentarea lor, aveau valențe juridice de acte normative, ceea ce nu poate fi atribuit decât de organele competente.

Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept și a cetățenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care fusese abrogat, precum și faptul de a nu se face nicio referire la existența acestui din urmă protocol din 2016. Reafirmă faptul că într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc. Avem Constituție, CPP, norme de aplicare și putem aplica legea corect. Legalitatea protocoalelor poate fi stabilită”, a spus Tudorel Toader.

Citește și: Anunț important! Se fac angajări pe bandă rulantă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.