Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, replică sarcastică la solicitările de desfiinţare a SIIJ: 'Dacă aveți inițiativă, duceți-o la capăt. Dacă aveți o majoritate'

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus la dezbaterea moțiunii simple prin care Opoziția i-a cerut demisia, că deși i se cere să sprijine desființarea Secției de anchetare a magistraților, el nu este parlamentar și a îndemnat Opoziția să ducă la capăt, dacă are, inițiative în acest sens.

„Cu privire la Secția specială ați insistat. Luând în considerare poziția de opoziție o înțeleg, Problema e că mi-o spuneți mie, iar Secția a fost prin legile de modificare a legilor justiției. Înființarea a fost criticată la CCR și CCR - sunt convins că știți -, a spus că înființarea Secției nu numai că nu afectează independența magistraților, ba dimpotrivă, este o garanție a faptului că asupra judecătorilor nu se fac presiuni în forme diferite de natură să le încalce independența. Câtă vreme e opera legiuitorului de înființare a secției, constituționalitatea este validată de CCR, sigur îmi cereți mie să iau măsuri pentru desființarea respectivei Secții. Să nu uităm că OUG 60 a fost dată nu de înființare, ci de operaționalizare, pentru că nu se voia ca secția să funcționeze”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

CITEŞTE ŞI: Nu lăsa astenia de primăvară să te doboare. O cură cu polen e ceea ce ai nevoie

Tudorel Toader a menționat că, deși i se cere desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), el nu este parlamentar.

„Îmi cereți să sprijin inițiativa dvs de desființarea Secției speciale. Eu nu sunt parlamentar. Dacă aveți inițiativă, duceți-o la capăt. Dacă aveți o majoritate, finalizați și votați în spiritul autorității pe care o aveți, în spiirutl cracterului de unică autoritate legiuitoare”, a mai spus Toader la dezbatere.

Deputații dezbat moțiunea simplă prin care Opoziția cere demisia ministrului Justiției și care va fi votată în plenul de miercuri. Liberalii critică, în textul moțiunii, ultimele modificări din Justiție și înființarea Secției pentru anchetarea magistraților.

„Cu nerușinare și cu o lipsă de responsabilitate flagrantă, dumneavoastră domnule ministru Toader ați participat la adoptarea acestui act normativ care încalcă Constituția României. Nu o să vă întrebăm care este situația extraordinară și a cărei reglementare nu poate fi amânată, în mod obiectiv, domnule ministru. Însă vă întrebăm dacă vă mai aduceți aminte de anii petrecuți la Curtea Constituțională a României? Dar de deciziile Curții privitoare la constituționalitatea unor astfel de ordonanțe de urgență? Un ministru al justiției care susține o ordonanță de urgență care afectează modul de funcționare, regimul unei instituții fundamentale a statului, o instituție de rang constituțional așa cum este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul public, se descalifică cu siguranță! Această ordonanță de urgență este picătura care a făcut să se reverse paharul, este chiar prea mult și pentru dumneavoastră și Guvernul din care faceți parte! Ne vom referi pe larg la această ordonanță de urgență în partea ultimă a prezentei moțiuni, sperând că majoritatea parlamentarilor vor înțelege pericolul pe care-l reprezintă actul normativ și cât de nesănătos este pentru democrația din România ca domnul Tudorel Toader să continue în calitatea sa prezentă, de ministru al justiției”, arată textul.

CITEȘTE ȘI: RISCUL MAJOR la care te expui dacă pisezi sau rupi MEDICAMENTELE pentru a le înghiți mai ușor

Opoziţia îi reproşează ministrului Justiţiei și „campania” împotriva Laurei Codruţa Kovesi, care e în cursa pentru postul de șef al Parchetului European.

Guvernul a adoptat, marți, proiectul de modificare a OUG 7 pe legile justiției care conține o serie de prevederi privind delegările în funcțiile de conducere din parchete. Cu toate acestea, procurorii au decis să continue protestele, deoarece vor eliminarea prevederilor ce vizează Secția de anchetare a magistraților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.