Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader: 'România trebuie să desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Guvernul a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a precizat că aceasta nu se referă la procedura numirii procurorului-şef al Parchetului European, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Meciul pierdut azi

"Prima ordonanţă de urgenţă se referă la unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European. (...) Ordonanţa de urgenţă pe care Guvenul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul-şef european. Pentru că în privinţa alegerii procurorului-şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare", a declarat Tudorel Toader, la finalul şedinţei de Guvern.

El a explicat că termenul la care trebuie desemnaţi cei trei candidaţi este 31 martie, ceea ce justifică, în opinia sa, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă.

"România trebuie să desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european. Trebuie ca aceşti trei candidaţi să îi înaintăm, să îi trimitem la Bruxelles pe o listă, după un proces, o procedură de selecţie până pe data de 31 martie anul acesta. Termenul scurt, 31 martie, justifică în opinia noastră o urgenţă a adoptării ordonanţei de urgenţă, pentru a ne încadra, pentru a-l respecta. Va fi ales un procuror, repet, la nivelul Ministerului Justiţiei se va efectua procedura de selecţie. Articolul 13 din regulament spune că Ministerul Justiţiei este autoritatea relevantă, în sensul regulamentului, motiv pentru care procedura de selecţie se va desfăşura, repet, la Ministerul Justiţiei, şi nu la CSM sau în altă parte. Sigur, nici nu va fi desemnat, nominalizat de ministru direct, fără această procedură prealabilă", a susţinut Tudorel Toader.

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României a primit marţi aviz favorabil din partea plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.