DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Tudorel Toader s-a DEZLĂNȚUIT, în direct, la Digi 24, pe subiectul deciziei CCR despre neconstituționalitatea protocoalelor: 'Nu m-a surprins, o așteptam'

InquamPhotos/George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că, după decizia Curţii Constituţionale, trebuie să se intre într-o stare de normalitate "normativă", dar şi "în activitatea de interpretare şi de aplicare a legii". "Vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri", anunţă el, menţionând că aceste acte vor fi adoptate fie de Parlament, fie de Guvern, prin ordonanţe de urgenţă.

"Este de făcut cam ceea ce spuneam acum doi ani de zile, când am venit ministru al Justiţiei: că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate. Normalitate normativă, adică în opera de legiferare, de reglementare, normalitate în activitatea de interpretare şi de aplicare a legii. Pentru că numai atunci dăm vocaţia a ceea ce se spune în legea fundamentală, în Constituţie, de protecţie, de apărare, de garantare a atributelor, drepturilor, libertăţilor fundamentale ale persoanelor. Adică să intrăm în normalitate. A existat această normalitate? Dacă închidem ochii şi privim la stele zicem sigur că da şi foarte bun. Dar dacă suntem cu picioarele pe pământ şi vedem, nu fac un inventar al câtor conflicte juridice de natură constituţională au creat autorităţile care participă la activitatea de înfăptuire a justiţiei - că-i de la DNA, că-i procurorul general acuma, care a semnat, că-i Înalta Curte şi mă refer la constituirea completelor de cinci judecători", a declarat ministrul Tudorel Toader miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, referindu-se la decizia Curţii Constituţionale.

Citește și: PSD: ‘Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare’

El a spus că trebuie asigurată normativ, dar şi în practică această revenire la normalitate.

"Ce este de făcut, în opinia mea, şi vă asigur că aşa vom proceda: trebuie să asigurăm normativ, dar şi în practică interpretarea, aplicarea legii, această revenire, intrare în normalitate, această activitate care să se desfăşoare în parametri constituţionali. Noi nu vrem ca vinovaţi care au comis fapte penale să fie scăpaţi, scoşi de sub rigorile legii penale, dar nici dvs, nici eu, nici nimeni dintre noi nu cred că vrem ca într-o Românie europeană în anul 2019 să acceptăm încălcarea pe faţă, sfidătoare, a legii, chiar de către cei puşi să o interpreteze, să o aplice corect.(...)", a afirmat el.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

Ministrul Justiţiei a mai spus că abuzurile trebuie îndreptate.

"Ce vom face? Trebuie să îndreptăm aceste abuzuri, pentru că nu-i suficient să ne spună Curtea, azi sau nu ştiu când cu completele, că a fost conflict de natură constituţională, s-a încălcat legea şi aşa mai departe. Noi ce facem urmare a acestei constatări a conflictului? Sigur, pe viitor Parchetul va şti că nu are voie să mai facă aşa ceva, Înalta Curte va şti că completele trebuiesc formate, constituite aletoriu, dar ce facem cu rezultatele, cu deciziile definitive pronunţate pe bază de protocoale, cum spuneam la urmărire penală, sau de complete nelegal constituite. Trebuie să găsim remediu pentru că, repet, într-un stat de drept nu poţi să-i spui românului: dom'le, asta e...judecătorii n-au respectat, dar noi asigurăm stabilitatea raporturilor juridice sau urmărirea penală s-a făcut pe lângă procedură penală, dar noi nu putem face nimic. Ba putem face: adopta o relgementare juridică de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri comise într-un caz sau altul sau altul sau altul... Dacă puneţi cap la cap cele două rapoarte de evaluare (...) veţi vedea o radiografie a ceea ce nu trebuia să se facă în sistemul judiciar. Da, în opinia mea, ca ministru - dar sigur nu numai eu decid, pentru că poate să o facă şi Parlamentul foarte bine sau Guvernul în ansamblul lui - vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri", a detaliat el.

Citește și: RISE Project! Codrin Ștefănescu se pregăște să încaseze bani de statul-stat

Întrebat dacă poate spune mai precis despre ce este vorba, Toader a replicat: "V-am şi spus, dacă am zis Parlamentul sau Guvernul, după caz, aşa spune şi Constituţia, Parlamentul care adoptă legi şi Guvernul care poate să adopte ordonanţe de urgenţă.

Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.

Citește și: PSD: ‘Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.