Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader taxează o gafă uriaşă a lui Augustin Zegrean: 'Neștiință de carte, încercare de manipulare, sau câte ceva din fiecare?'

tudorel toader

Tudorel Toader îl taxează aspru pe un fost coleg de la Curtea Constituţională, după o declaraţie total pe lângă lege.

"Neștiință de carte, încercare de manipulare, sau câte ceva din fiecare?

Judecătorii CCR pot fi revocați?

Citez din declarația unui pretins constituționalist:

„Uitați-vă la judecătorii CCR – ei sunt inamovibili, scrie în Constituție, deci nu pot fi înlocuiți în timpul mandatului. Dar și pentru ei există o soluție, de exemplu, Biroul Permanent al Camerei Deputaților poate să propună înlocuirea , celor numiți de Cameră, la fel și pentru cei numiți de Senat sau de președinte.”

PS: poate că s-ar merita și un inventar cu multele neadevăruri rostite!", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Declaraţia la care face trimitere Tudorel Toader a fost făcută de Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, într-un interviu pentru spotmedia.ro. Problema este că nici Constituţia, nici Legea nr. 47/1992 – privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale nu prevăd o asemenea procedură, precum cea descrisă de Augustin Zegrean. Din contră, legea spune clar că judecătorii CCR sunt inamovibili, iar orice tragere la răspundere este de competenţa Curţii.

___

Art.61. - (1) Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor lor şi sunt inamovibili pe durata mandatului. (art. 145 din Constituţie)

(2) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.

___

Art.65. - Stabilirea abaterilor disciplinare ale judecătorilor, a sancţiunilor şi a modului de aplicare a acestora este de competenţa exclusivă a plenului Curţii Constituţionale.

Art.66. - (1) Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

___

Art.67. - (1) Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează:

a) la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces;

b) în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni;

c) în caz de încălcare a prevederilor art.16 alin.(3) sau ale art.40 alin.(3) din Constituţie, republicată sau pentru încălcarea gravă a obligaţiilor prevăzute la art.64.

(2) Constatarea încetării mandatului, potrivit lit.a), se face de preşedintele Curţii Constituţionale, iar în celelalte cazuri, încetarea mandatului se hotărăşte în plen, cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.