Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, ultima speranță pentru Elena Udrea: După ce i-a ajutat pe Tăriceanu și Năstase, fostul ministru al justiției e avocat în 'Gala Bute'

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader csm

De când s-a întors în avocatură, Tudorel Toader a devenit „ultima soluție” în câteva dosare cu greutate. După ce a contribuit, în calitate de avocat, la achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu și reabilitarea lui Adrian Năstase, fostul ministru al justiției îi oferă asistență de specialitate Elenei Udrea, în încercarea acesteia de a obține rejudecarea apelului în dosarul „Gala Bute”, la ÎCCJ.

  • Rectorul Tudorel Toader, fost ministru al justiției și fost judecător CCR, reprezentantul României în Comisia de la Veneția, a revenit în avocatură în 2020. Reputația sa în domeniul dreptului i-a adus rapid clienți cu nume sonore și o serie de succese în instanță. Astfel, fostul ministru a fost avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase, Gruia Stoica, Ioan Bendei, dar și al Academiei Române.

În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost condamnată inițial la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, decizia fiind pronunțată pe data de 5 iunie 2018. În urma deciziei CCR prin care s-a constatat nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, executarea pedepsei a fost suspendată, urmând ca Înalta Curte să stabilească dacă procesul în dosarul „Gala Bute” se reia sau nu din faza apelului.

ÎCCJ a cerut dezlegare inclusiv de la Curtea de Justiție a UE. Pe data de 23 decembrie 2021, CJUE a trimis că dreptul european cu privire la fraude cu banii UE are prioritate față de deciziile CCR. Judecătorii de la ÎCCJ trebuie să stabilească în ce fel se aplică decizia judecătorilor europeni pentru Elena Udrea și pentru ceilalți inculpați din dosar.

În cazul în care avocatul Tudorel Toader va reuși să convingă ÎCCJ să admită contestația în anulare împotriva condamnării din dosarul „Gala Bute”, procesul se va relua tot la un complet de 5 judecători de la aceeași instanță. Elena Udrea a fost însă condamnată și pe fond, astfel că rejudecarea apelului nu îi oferă aceastea garanția că va scăpa de restul de pedeapsă.

Dosarul „Gala Bute”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a condamnat-o definitiv, în iunie 2018, pe fostul ministru Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a respins apelul declarat de Udrea şi de către ceilalţi inculpaţi, fiind menţinută sentinţa dată de instanţa de fond. De asemenea, instanţa a respins cererea depusă de Elena Udrea privind repunerea procesului pe rol.

În plus, judecătorii au admis în parte apelul declarat de Rudel Obreja, în cazul acestuia fiind contopită pedeapsa de la instanţa de fond cu o alta dată de Curtea de Apel Bucureşti, însă acesta a rămas cu o condamnare de cinci ani închisoare cu executare.

Celelalte pedepse în dosar sunt: Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, trei ani de închisoare cu executare; Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă. Astfel, Elena Udrea trebuia să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.