Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudose-Dragnea. Va fi o pace negociată?

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose gesturi

Ieri a început războiul între Tudose și Dragnea. După ce au apărut informații despre existența unui conflict între șeful PSD și șeful guvernului, aseară, la Antena 3, premierul României a avut câteva replici acide la adresa lui Dragnea, lucru ce a confirmat existența unui conflict. Se pare că suntem la începutul unei crize politice.

Azi, cei doi se vor întâlni pentru a ajunge la o soluție. Pleacă Tudose sau pleacă miniștri pe care acesta vrea să îi schimbe? Pleacă mâna dreaptă a lui Dragnea, omul responsabil cu fondurile ce sunt alocate primarilor, Sevil Shaideh sau nu?

Va încerca Dragnea o nouă moțiune de cenzură?

Acestea sunt întrebările zilei. Dacă ne uităm atent la raportul de forțe dintre cei doi, Dragnea-Tudose, vom putea observa că, în acest moment, niciunul nu are un avantaj deosebit. Dragnea are încă susținerea partidului, CEX-ul PSD a votat ca miniștri implicați în cazul Belina să rămână pe post. Președintele PSD este susținut de tabăra vocală din partid: Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae, dar și de baronii locali ce au acces la resurse. Lupta împotriva DNA este susținută de majoritatea primarilor, precum și a activului de partid, iar Dragnea este vârful de lance, cel care se bate cu forțele răului.

De partea cealaltă, Tudose are avantajul faptului că este la butoanele guvernării și poate numi alți miniștri în schimbul celor vizați de remaniere, putând să ofere aceste posturi unor filiale județene PSD ce nu au primit mare lucru până acum.

Dar, cel mai mare avantaj al lui Tudose vine din faptul că Dragnea nu mai poate încerca o nouă moțiune de cenzură acum. După ce l-a schimbat pe Grindeanu, în doar 9 luni să schimbi al doilea guvern înseamnă că ești total iresponsabil, că nu poți asigura buna guvernare a țării. Este chiar prea mult până și pentru Dragnea să inițieze o nouă moțiune, să arunce țara iar într-o criză guvernamentală. Și el știe că partidul nu ar marșa la o nouă moțiune. Primarii, activul de partid ies mai des în teritoriu, au dialog cu cetățenii și sunt primii care resimt pierderile de imagine. Chiar dacă PSD ar sta cu adevărat la un scor de peste 50% în sondaje, orice mișcare de acest gen duce la pierderi electorale și mai ales, constituie puncte negative ce vor putea fi scoase în față de opoziție în campania electorală viitoare.

Ce ar putea să se întâmple?

Probabil, vom asista la o negociere între cei doi. Tudose are avantajul faptului că nu poate fi scos pe tușă și va putea presa pentru a-i demite pe Rovana Plumb, Sevil Shaideh, Viorel Ilie. Dragnea va trebui să accepte rezultatul și probabil va încerca să numească tot el viitori miniștri. El va încerca să mute numirea miniștrilor în forul de conducere al PSD pe care îl controlează și îi va da în plic lui Tudose numele noilor miniștri.

Ce efecte vor fi pe termen lung?

Din punct de vedere politic, vom ajunge la crearea unei falii și mai mari între Tudose și Dragnea. Din acest moment, este clar că vom asista la un război, la vedere, între Dragnea și Tudose. Vom avea o perioadă în care fiecare va dori să se întărească, să obțină cât mai multe avantaje, astfel încât la momentul potrivit să îi poată da adversarului lovitura de grație.

Toate aceste lupte își vor pune amprenta și asupra actului guvernamental. Probabil, vom vedea mai multă incoerență, mai multă indecizie.

Din păcate, toate acestea vin acum, când  Standar& Poor s S&P confirmă ratingul României la "BBB minus", cu perspectiva stabila  și ne atrage atenția

„Poziția bugetară prociclică a României amplifica presiunile salariale într-o economie deja supraîncălzită. În timp ce convergenta salariilor este dezirabila, majorările de plată, care deja depășesc semnificativ productivitatea de bază, au dus în istorie la cicluri de fluctuații semnificative. Ne așteptăm ca această creștere concentrată pe consum să genereze deficite fiscale externe lărgite, să sporească vulnerabilitatea economiei României la o scădere abruptă a activității pe termen mediu”

Pe acest fond, orice criză politică majoră, orice criză guvernamentală va amplifica procesele negative la adresa țării, va duce la instabilitate pe piața financiară, la o eventuală scădere a ratingului de țară. Toate acestea se vor resimți până la urmă în buzunarele românilor, a tuturor și acelor care au votat PSD și a celor care au avut altă opțiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.