Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TUIASI va forma o universitate europeană alături de alte nouă instituţii de învâţământ superior din Europa

tuiasi.ro
TUIASI Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" (TUIASI) din Iaşi a anunţat, joi, că va forma o "universitate europeană" alături de alte nouă instituţii de învâţământ superior din Europa, în cadrul Alianţei INGENIUM, proiect finanţat cu 14,4 milioane de euro.

Rectorul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIASI), Dan Caşcaval, a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că instituţia de învăţământ tehnic superior va forma o reţea de tip "universitate europeană" alături de alte nouă instituţii de învăţământ superior de prestigiu din Europa.

Declaraţia acestuia vine după ce Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că Alianţa INGENIUM, din care face parte şi TUIASI, este una dintre cele 4 alianţe finanţate în cadrul apelului de universităţi europene din 2022, din totalul de 31 care au depus proiecte. INGENIUM a avut un punctaj de 93 de puncte din maximum 100 şi va primi un buget de 14,4 milioane de euro pentru următorii patru ani pentru a întări şi dezvolta relaţiile de colaborare educaţională şi de cercetare între cei 10 membri ai alianţei.

Prin acest proiect, cele 10 universităţi parte din reţeaua INGENIUM vor deveni o "universitate europeană" integrată, cu 10 campusuri răspândite în toate colţurile UE şi 172.000 de studenţi pregătiţi să realizeze mobilităţi la toate ciclurile de studiu.

Liderul alianţei este Universitatea din Oviedo (UNIOVI), cu o tradiţie de 400 de ani în învăţământul superior european, iar în Alianţa Ingenium mai sunt opt universităţi comprehensive, tehnice, de ştiinţe aplicate şi medicină: Karlsruhe University of Applied Sciences (HKA), din Germania, University "G. d'Annunzio" - Chieti - Pescara (Ud'A), din Italia, Medical University - Sofia (MUS), din Bulgaria, University of Rouen-Normandy (URN), din Franţa, Munster Technological University (MTU - IE), din Irlanda, University of Skovde (HIS - SE), din Suedia, University of Crete (UoC - EL), din Grecia, şi The South-Eastern Finland University of Applied Sciences (XMKA - FI), din Finlanda, potrivit Agerpres.ro.

"INGENIUM s-a format şi consolidat cu aproximativ doi ani înaintea depunerii proiectului specific reţelelor universitare europene. De altfel, o parte dintre activităţile incluse deja au demarat, fiind susţinute din fondurile proprii ale universităţilor implicate. Din acest motiv, dar şi din fair-play academic faţă de partenerii noştri, am refuzat două solicitări de a fi incluşi, fără competiţie, în alianţe europene câştigătoare anterior ale competiţiei, şi am preferat să participăm în mod direct. Se vede că experienţa acumulată şi inspiraţia de a alege această cale a făcut să devenim una dintre cele patru alianţe câştigătoare din 31 de aplicaţii depuse", a declarat Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, prin intermediul unui comunicat de presă.

Alianţa INGENIUM urmăreşte dezvoltarea unui Campus european care va opera ca o universitate cu 10 filiale, cu o singură ofertă academică pentru toate nivelurile de studii: licenţă, master şi doctorat şi un sistem unic de management al şcolarităţii pe o platformă IT proprie. În cadrul alianţei se va lucra pentru implementarea sistemului de microcredenţiale, prin care studenţii, înmatriculaţi la una dintre universităţile membre ale alianţei, vor putea să obţină un număr de credite la orice instituţie INGENIUM prin absolvirea unui curs sau a unui modul de învăţare. Ulterior, creditele le vor fi recunoscute şi de universitatea la care sunt înmatriculaţi. Acest sistem de programe modulare este un ţel pentru învăţământul superior din Europa, nefiind încă implementat pe scară largă.

Vor funcţiona programe de studii integrate (joint degrees, double/multiple degrees), vor fi experimentate unele metodologii de predare inovative, în spiritul tehnologiilor digitale, cu accentul pe experienţa internaţională, vizitele de studiu, cât şi evenimentele educaţionale informale, de tip şcoli de iarnă / vară pentru studenţi.

Alianţa va crea o Şcoală doctorală unică şi un Centru Ştiinţific, care vor deveni, împreună cu Centrul de incubare şi accelerare internaţională a spin-off-urilor şi spin-out-urilor INGENIUM, instrumente pentru atragerea cercetătorilor talentaţi, unul dintre scopuri fiind identificarea unor soluţii care pot fi implementate, prin transfer tehnologic, în societate.

"Suntem hotărâţi să folosim acest proiect pentru o dezvoltare instituţională care să ne asigure succesul naţional şi internaţional în următorii patru ani. Colaborând deja în parteneriat şi în alte proiecte câştigate împreună, această alianţă se dovedeşte că are asigurat viitorul european prin complementaritate şi diversitate. În comunitatea TUIASI suntem ingenioşi şi deci mândri şi pregătiţi pentru INGENIUM", a declarat Irina Lungu, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale la TUIASI.

Cei 10 parteneri îşi propun să dezvolte o strategie pe termen lung care să pună accent pe inovarea în domeniul didactic, al antreprenoriatului, insistând pe incluziune socială, dezvoltare sustenabilă şi tranziţie digitală. Cuvântul INGENIUM, care dă numele alianţei, se asociază semantic, în limba latină, cu "talent înnăscut", iar în limbile moderne cu ingenios, inginer şi geniu. A fost ales pentru a sublinia eterogenitatea din învăţământul superior european, diversitatea privind distribuţia geografică a celor 10 parteneri, organizarea instituţională şi tradiţiile culturale ale fiecărei universităţi în parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.