Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tunisia: patru persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite într-un atac sinucigaș asupra unei sinagogi de pe insula Djerba (Video)

Posikif
sinagoga Ghriba

Doi credincioşi care participau la un pelerinaj evreiesc la sinagoga Ghriba de pe insula tunisiană Djerba au fost ucişi marţi seara într-un atac comis de un jandarm care şi-a ucis şi doi colegi înainte de a fi împuşcat, a anunţat Ministerul de Interne din Tunisia, transmite AFP, citat de Agerpres.

Această sinagogă, cea mai veche din Africa, fusese deja vizată în 2002 de un atac sinucigaş cu un camion capcană, care a ucis 21 de persoane.

Atacul a avut loc în două etape, a precizat ministerul într-un comunicat. Jandarmul care şi-a ucis un coleg şi i-a confiscat muniţia s-a deplasat ulterior în apropierea sinagogii unde a deschis focul asupra forţelor care asigurau securitatea lăcaşului de cult şi a fost împuşcat în cele din urmă.

Doi vizitatori ai sinagogii au fost ucişi de focurile de armă ale atacatorului înainte ca acesta să fie împuşcat, iar alţi patru, care au fost răniţi, au fost spitalizaţi, conform sursei citate.

Ministerul tunisian de Externe a precizat într-un comunicat că cei doi morţi sunt "un tunisian de 30 de ani şi un francez de 42 de ani", fără a furniza identitatea acestora.

Un alt jandarm a mai fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi în urma împuşcăturilor atacatorului, potrivit Ministerului de Interne.

Atacul a avut loc în vreme ce sute de credincioşi luau parte la pelerinajul anual evreiesc Ghriba, care urma să se încheie marţi seara la sinagogă

"Investigaţiile continuă pentru a elucida motivele acestui atac laş", a adăugat ministerul, abţinându-se în acest stadiu să afirme că ar fi vorba de un atac terorist.

Potrivit organizatorilor, peste 5.000 de pelerini evrei, în principal din străinătate, au participat anul acesta la pelerinajul Ghriba, reluat anul trecut, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Organizat în cea de-a 33-a zi a Paştelui evereiesc, pelerinajul Ghriba se află în centrul tradiţiilor tunisienilor de confesiune mozaică, al căror număr nu depăşeşte 1.500, majoritatea fiind stabiliţi în Djerba, faţă de 100.000 cât număra comunitatea evreiască înainte de independenţa obţinută de Tunisia în 1956.

Pelerinii vin în mod tradiţional şi din ţări europene, Statele Unite sau chiar Israel, dar numărul lor a scăzut considerabil după atacul din 2002.

Acest atac se produce într-un moment în care turismul înregistrează o redresare puternică în Tunisia, după o încetinire bruscă în timpul pandemiei. După câţiva ani de deteriorare din cauza instabilităţii care a urmat revoluţiei din 2011, acest sector cheie pentru economia tunisiană a fost grav afectat după atacurile din 2015 împotriva muzeului Bardo din capitala Tunis şi a unui hotel din staţiunea turistică Sousse, soldate cu moartea a 60 de persoane, dintre care 59 de turişti străini.

După revolta populară din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia a cunoscut o înflorire a grupărilor jihadiste, dar autorităţile susţin că în ultimii ani au făcut progrese semnificative în combaterea terorismului.

În prezent, Tunisia traversează o criză financiară gravă, care s-a înrăutăţit după preluarea deplină a puterii de către preşedintele Kais Saied în iulie 2021, eveniment care a zguduit democraţia abia născută după prima revoltă a Primăverii Arabe, în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.