Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turbulenţe în Iran! A fost împiedicat un 'război MONDIAL' , susţine miliţia Bassidji

Strategic Culture Foundation
razboi nuclear distrugere

Miliţia iraniană Bassidji a afirmat că autorităţile au împiedicat un 'război mondial' în Iran, arătând cu degetul spre SUA, Israel şi Arabia Saudită ca fiind implicate în tulburările care au zdruncinat ţara în ultimele zile, informează France Presse, potrivit Agrepres.

Manifestaţiile, care au degenerat pe alocuri în violenţe, au început la 15 noiembrie după anunţarea unei reforme a modului de subvenţionare a benzinei de care trebuiau să beneficieze familiile cele mai puţin favorizate, dar cu o creştere foarte accentuată a preţului la pompă.

Teheranul a anunţat miercuri 'victoria' în faţa 'unui complot' urzit în străinătate.

Autorităţile au indicat că au fost arestaţi liderii protestelor, în cursul cărora au fost incendiate sau atacate staţii de alimentare cu benzină, moschei şi clădiri publice.

Citește și: Vot important la Bruxelles! Învestirea noii Comisii Europene ar urma să aibă loc miercuri

'Îşi făcea apariţia un adevărat război mondial împotriva sistemului şi a revoluţiei, dar, din fericire, copilul s-a născut mort', a declarat generalul Salar Abnoosh, un şef adjunct al Bassidji, citat de agenţia de presă semioficială iraniană Isna joi seara.

Generalul Abnoosh a declarat că interogatoriile persoanelor arestate au relevat că o 'coaliţie a răului' formată din 'sionişti, America şi Arabia Saudită' au fost la originea 'rebeliunii'.

El a mai spus că tăierea Internetului de către autorităţi, care a început în seara zilei de 16 noiembrie, a contribuit la 'dejucarea' planurilor inamicilor Iranului.

Internetul era, se pare, şi vineri dimineaţă blocat în Iran, însă responsabili şi agenţiile de presă au indicat că accesul la Internet va fi restabilit în mod gradual.

Potrivit Isna, accesul la Internet şi conexiunea prin ADSL au fost restabilite parţial în unele provincii şi în unele universităţi din Teheran.

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat joi Teheranul că a încercat, prin tăierea Internetului, să ascundă iranienilor şi lumii 'violenţa uriaşă' din această ţară.

Citește și: Viktor Orban îi avertizează pe oficialii europeni: 'Partidul Fidesz ar putea să se retragă din PPE'

Biroul ONU pentru drepturile omului s-a declarat alarmat în legătură cu informaţiile potrivit cărora gloanţele de război utilizate de forţele de securitate pentru reprimarea protestelor au cauzat un 'număr important de morţi'.

Autorităţile au comunicat cinci decese, în timp ce Amnesty International a declarat că peste 100 de manifestanţi au fost ucişi, denunţând o recurgere la 'forţa letală' împotriva adunărilor 'în mare măsură paşnice'.

Potrivit Amnesty, cu sediul la Londra, 'au fost ucişi cel puţin 106 manifestanţi din 21 oraşe, potrivit unor informaţii credibile'. Dar 'bilanţul adevărat ar putea fi mai ridicat, cu informaţii care sugerează până la 200 (persoane) ucise

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.