Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a declanșat IADUL în Siria: Bombardierele au MĂCELĂRIT milițiile kurde, aliatele SUA

kurzi luptatori

Avioane de război turceşti au bombardat ţinte ale miliţiei kurde în regiunea Afrin din Siria, a anunţat armata turcă vineri, în timp ce un ONG de monitorizare a declarat că raidurile au ucis şapte combatanţi şi doi civili, informează Reuters.

Guvernul local din Afrin a acuzat Turcia că a creat o "criză umanitară" prin uciderea a cel puţin 160 de persoane şi strămutarea altor zeci de mii de la începutul ofensivei sale în urmă cu trei săptămâni. Ankara respinge aceste acuzaţii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Halep devine ‘colega’ Sharapovei: Ce sponsor și-a ales jucătoarea

Turcia a lansat operaţiunea aeriană şi terestră în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei - denumită "Ramură de Măslin" - vizând miliţia kurdă YPG. Incursiunea a deschis un nou front în războiul civil din Siria şi a tensionat şi mai mult relaţiile Washingtonului cu acest aliat din NATO.

Atacurile aeriene au distrus 19 obiective, inclusiv depozite de muniţie, adăposturi şi posturi de mitralieră, au declarat forţele armate turce într-un comunicat, fără a preciza când au fost efectuate raidurile. Raidurile au început la miezul nopţii, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Citește și: Surpriză de proporţii: Andra şi Delia vor fi invidioase – ea e cea mai bogată cântăreaţă din România

Raidurile au ucis şapte combatanţi YPG şi doi civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul.

O oficialitate kurdă făcând parte din administraţia civilă în Afrin, Hevi Mustafa, a declarat că ofensiva turcă a ucis până acum 160 de persoane, inclusiv 26 de copii şi 17 femei. Atacurile au condus la strămutarea a aproximativ 60.000 de persoane, a spus ea.

Citește și: Autorităţile au luat măsuri speciale – Au decis soarta criminalei de la metrou

"Aceasta a creat o criză umanitară deoarece capacităţile regiunii nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile acestei deplasări masive", a notat ea într-o conferinţă de presă.

Raidurile din timpul nopţii au fost primele ale forţelor aeriene turce în aproape o săptămână. Turcia a oprit loviturile aeriene în timp ce Rusia a lucrat la sistemul său de apărare aeriană după ce insurgenţi antiguvernamentali sirieni au doborât un avion rusesc într-o altă zonă din Siria la 3 februarie, a relatat ziarul turc Hurriyet.

Citește și: Vești bune pentru salariații MApN: Cu cât le vor crește salariile, după aplicarea legii salarizării

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au vorbit la telefon joi şi au convenit să consolideze coordonarea serviciilor militare şi de securitate în Siria, potrivit Kremlinului.

De la izbucnirea conflictului sirian în 2011, forţele kurde din Siria şi aliaţii lor au stabilit trei cantoane autonome în nord, inclusiv Afrin.

Citește și: Lovitură de teatru! Liviu Dragnea, atacat din INTERIOR! „Nu se poate!”

Teritoriul lor s-a extins de când şi-au unit forţele cu Statele Unite în lupta împotriva militanţilor din Statul Islamic - deşi Washingtonul se opune planurilor de autonomie ale kurzilor, ca şi guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Sprijinul SUA pentru forţele conduse de kurzi a iritat Turcia, care vede creşterea puterii kurde ca o ameninţare la adresa securităţii de-a lungul frontierei sale. Ankara consideră YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă de trei decenii în Turcia, în principal în sud-estul kurd al ţării.

Citește și: Şefii PRO TV îşi freacă mâinile de bucurie! Ce lovitură URIAŞĂ au dat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.