Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a refuzat să permită inspecții la o navă comercială trimisă în Libia

economica.net
Turcia

Turcia a refuzat să permită inspecții la o navă comercială trimisă în Libia în temeiul unui embargou ONU asupra armelor. UE a îndemnat Ankara să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate.

Ankara ar fi refuzat să permită o inspecție a unei nave de marfă turcești care călătorește spre Libia, unde Organizația Națiunilor Unite (ONU) a impus un embargou asupra armelor.

"Regretăm, bineînţeles, respingerea de către Turcia a solicitării (operaţiunii) IRINI de a inspecta o altă navă, care poartă numele MV Parpali, duminică după-amiază", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă purtătoarea de cuvânt pentru afaceri externe a executivului UE Nabila Massrali.

Nabila Massrali s-a referit la misiunea de monitorizare a operaţiunii IRINI, începută în mai 2020, şi care are drept scop stabilizarea Libiei devastate de război şi susţinerea procesului de pace sprijinit de ONU.

Luni, comanda misiunii cu sediul la Roma a anunţat pe Twitter refuzul Turciei de a permite controlul, solicitat în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate 2292 privind embargoul asupra armelor în Libia şi a cerut ca Ankara să se conformeze, potrivit Agerpres.ro.

MV Parpali este o navă sub pavilion turcesc şi din acest motiv nu poate fi inspectată împotriva dorinţei autorităţilor turce. Ankara a blocat în trecut astfel de inspecţii de opt ori, a precizat Nabila Massrali.

În februarie 2021, Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara s-a împotrivit inspectării a două nave comerciale suspectate că ar fi folosite pentru transporturi ilegale în ţara nord-africană devastată de război.

Libia se află în haos din 2011, când a fost înlăturat de la putere fostul dictator Muammar al-Gaddafi. Ţara a devenit un câmp de luptă între forţe rivale, care au atras de partea lor şi puteri străine.

Două guverne se luptă în prezent pentru putere. Prim-ministrul Abdul Hamid Dbeibeh conduce guvernul cu sediul la Tripoli şi are susţinerea Turciei. Însă guvernul fostului ministru de interne Fathi Bashagha revendică şi el puterea, după ce a fost numit în funcţie de parlamentul cu sediul în estul ţării.

În această săptămână discuţiile mediate de ONU, la Geneva, între liderii celor două tabere s-au concentrat asupra stabilirii unui cadru pentru desfăşurarea de noi alegeri dar s-au încheiat fără obţinerea unui acord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.