Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia AMENINȚĂ Europa: Ce vor să facă turcii dacă nu primesc vize de UE

ue turcia ue

Turcia va lua măsuri legate de acordul cu Uniunea Europeană privind migraţia, dacă nu se rezolvă rapid chestiunea liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci, a avertizat marţi ministrul turc al afacerilor europene, Omer Celik, în cursul unei vizite la Lisabona.

AFP citează o declaraţie făcută presei de Celik după întâlnirea cu ministrul portughez e externe Augusto Santos Silva: "Dorim să rezolvăm problema scutirii de vize cât mai rapid posibil; în caz contrar, Turcia va fi nevoită să ia măsuri în privinţa procesului de reprimire a refugiaţilor".

Citește și: Carla’s Dreams le dă rușilor peste nas: Noi cântăm în română, nu în moldovenească, nu există așa ceva / VIDEO

Poziţia exprimată de ministrul turc este similară cu cea anunţată în august de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, observă agenţia. Şeful statului ameninţase că va anula acordul semnat de Turcia şi UE pe 18 martie, dacă punctul privind vizele nu este garantat. Conform documentului, Turcia se angajează în schimb să contribuie la reducerea presiunii migratorii asupra Uniunii.

Celik a cerut UE şi achitarea rapidă a restului de un miliard de dolari din cele trei miliarde promise în acord. "Turcia găzduieşte în prezent trei milioane de refugiaţi din Siria, ceea ce presupune cheltuieli de 25 ce miliarde de euro", a subliniat el. "Trebuie create noi mecanisme, noi instrumente, deoarece criza s-ar putea agrava, situaţia din Siria este foarte instabilă", a adăugat el, înainte de a critica "multe ţări" europene care nu au acceptat să primească refugiaţi.

Citește și: Serena Williams o ia la mișto pe Simona Halep: ‘Mă aștept să facă meciul vieții cu mine! ‘

Ministrul a mai făcut apel şi la continuarea negocierilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în special la deschiderea capitolelor referitoare la drepturile fundamentale şi la justiţie.

O amânare până la sfârşitul anului a acordului cu UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci este în afara oricărei discuţii, a declarat marţi un purtător de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, adăugând că numai probleme minore mai rămân de rezolvat, relatează Reuters.

Citește și: Previziune-şoc în showbiz: așteaptă al doilea copil, dar se vor despărți

Ibrahim Kalin a declarat pentru postul de televiziune NTV că, în opinia sa, problemele rămase vor fi rezolvate în curând.

Ziarul german Welt am Sonntag a scris duminică că Turcia este dispusă să accepte ca eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc în UE să fie amânată din octombrie până la sfârşitul acestui an, titrează agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL uriaș în Moldova după ce rușii i-au deconspirat fața solistului de la Carla’s Dreams: Un mare politician, rudă cu Traian Băsescu, intră în ring / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.