Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia bagă pumnul în gura presei - Mai mulţi jurnalişti de la cotidianul de opoziţie Cumhuriyet, condamnaţi la închisoare

cartoonmovement.com
turcia presa

Un tribunal turc a condamnat miercuri la pedepse cu închisoarea mai mulţi jurnalişti ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet pentru ajutor dat unor organizaţii "teroriste", transmite AFP, conform agerpres.ro

În total, 14 angajaţi ai Cumhuriyet, printre care directorul Akin Atalay şi redactorul şef Murat Sabuncu, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între doi ani şi jumătate şi peste opt ani, potrivit unei corespondente a AFP prezentă în sala de judecată. 

Tribunalul din Silivri, de lângă Istanbul, a achitat trei colaboratori ai publicaţiei şi a ordonat eliberarea condiţionată a lui Atalay, singurul acuzat care se afla încă în detenţie preventivă. El a stat închis timp de 542 de zile. 

Jurnaliştii condamnaţi nu vor fi reţinuţi până la judecarea recursului, beneficiind deja în timpul procesului de eliberare condiţionată, precum cea acordată miercuri lui Atalay. 

Printre ei, figurează redactorul şef Murat Sabuncu, care a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare, sau jurnalistul de investigaţie Ahmet Sik, care a primit aceeaşi pedeapsă. 

Instanţa a decis totodată miercuri să disjungă dosarul fostului redactor şef al ziarului de opoziţie, Can Dundar, care trăieşte în prezent în Germania şi era judecat în cadrul aceluiaşi proces. 

Decizia de miercuri a instanţei vine după nouă luni de proces, care a fost urmărit cu îngrijorare de apărătorii libertăţii presei din Turcia şi străinătate, pe fondul erodării libertăţilor, în special după tentativa de lovitură de stat din 2016. 

În total, 17 colaboratori ai Cumhuriyet au fost judecaţi în acest caz. Ei au fost în special acuzaţi că au colaborat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu predicatorul Fethullah Gulen, considerat de Ankara creierul puciului eşuat din iulie 2016, ceea ce acesta dezminte. 

Dar cotidianul respinge acuzaţiile, pe care le califică "absurde", şi denunţă un proces politic vizând reducerea la tăcere a uneia dintre ultimele instituţii media independente din Turcia. 

"Acuzarea nu are nicio dovadă", a susţinut miercuri unul din avocaţii apărării, Fikret Ilkiz, în ultima sa pledoarie. "În acest caz, jurnaliştii sunt acuzaţi că au făcut jurnalism. Însăşi existenţa lui Cumhuriyet este percepută drept o crimă", a arătat avocatul. 

Demarat în iulie anul trecut, procesul Cumhuriyet a devenit, pentru apărătorii drepturilor omului, simbolul erodării libertăţii presei în Turcia. 

Opozanţi ai preşedintelui Erdogan şi organizaţii de apărare a drepturilor omului acuză autorităţile că se folosesc de starea de urgenţă instaurată după puciul eşuat pentru a înăbuşi orice critică. 

"Cumhuriyet a prezentat mereu adevărul. Jurnalismul nu este o crimă", a declarat redactorul şef Murat Sabuncu înainte de anunţarea verdictului. 

După pronunţarea instanţei, Amnesty a criticat o decizie care "sfidează logica şi ofensează justiţia" şi reprezintă un "afront şocant la libertatea presei". 

"Acuzarea a eşuat în a prezenta cea mai mică dovadă a activităţii criminale. Aceste condamnări motivate politic vizează în mod clar să insufle teamă şi să reducă la tăcere orice formă de critică", a denunţat situaţia Milena Buyum, de la Amnesty Turcia. 

Autorităţile de la Ankara neagă orice atingere adusă libertăţii presei şi afirmă că singurii jurnalişti arestaţi sunt cei legaţi de "organizaţii teroriste". 

Turcia ocupă locul 157 din 180 în ultimul clasament al libertăţii presei stabilit în această săptămână de organizaţia neguvernamentală Reporters sans frontičres (Reporteri fără frontiere), aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.