Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia condamnă rolul Germaniei în misiunea UE de impunere a embargoului asupra armelor în Libia

The Financial Express
Turcia steag

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a criticat joi Germania pentru că s-a alăturat unei misiuni maritime a Uniunii Europene pentru a supraveghea respectarea embargoului privind vânzările de arme în Libia, calificând decizia drept "un pas greşit", relatează dpa.

Marţi, Germania a trimis o fregată cu un echipaj de 250 de militari pentru o misiune de cinci luni în cadrul operaţiunii UE Irini de a impune respectarea embargoului asupra vânzărilor de arme în Libia, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! Câți bani vor primi părinții pe perioada în care stau acasă cu copilul

În ianuarie, Germania a găzduit o conferinţă internaţională la Berlin, unde un număr de ţări au fost de acord să sprijine embargoul asupra armelor, dar acesta a fost încălcat în mod repetat.

"Irini este o operaţiune părtinitoare... Germania a fost gazda conferinţei de la Berlin, prin urmare trebuie să fie neutră şi obiectivă", a declarat Cavusoglu pentru agenţia de stat turcă Anadolu în capitala libiană Tripoli.

"Dacă Germania ia parte la o operaţiune părtinitoare îşi va pierde imparţialitatea. De aceea, conferinţa de la Berlin nu va mai avea legitimitate", a adăugat Cavusoglu, adăugând că implicarea Berlinului a făcut ca situaţia din Libia să fie "mai complicată".

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Irini, lansată în luna mai, este menită să prevină fluxul de arme în Libia devastată de război, precum şi să adune informaţii privind exporturile ilegale de petrol din ţară şi să combată traficul de persoane în regiune.

Cavusoglu, alături de omologul său maltez Evarist Bartolo, a avut joi convorbiri cu şeful guvernului de uniune naţională de la Tripoli, Fayez al-Serraj. Cei trei au discutat despre ultimele evoluţii din criza libiană şi paşii care ar putea fi urmaţi pentru o soluţie politică, relatează Anadolu.

Malta a făcut un pas "curajos" retrăgându-se din operaţiunea Irini, a mai spus Cavusoglu, argumentând că unii oficiali europeni sunt împotriva misiunii despre care a spus că îl favorizează pe omul forte din estul Libiei, Khalifa Haftar.

Citește și: Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: Este chiar posibilă în două etape .

Malta şi-a suspendat participarea la Irini şi a retras echipamentele militare angajate anterior în slujba operaţiunii, a declarat în luna mai pentru dpa un purtător de cuvânt al guvernului maltez.

Haftar este susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite. În acelaşi timp, Turcia şi guvernul de la Tripoli acuză şi Franţa că îi trimite sprijin militar lui Haftar.

Turcia este un susţinător major al guvernului recunoscut internaţional al Libiei, care recent a reuşit să respingă o ofensivă asupra capitalei declanşată de loialiştii lui Haftar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.