Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia dă asigurări că discută cu Azerbaidjan pentru alimentarea cu gaze naturale a Moldovei, României și Bulgariei

Turcia conlucrează cu Azerbaidjanul pentru a asigura R. Moldova, România și Bulgaria cu gaze naturale. Declarația a fost făcută de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unei conferințe comune de presă cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, organizată la Istanbul, conform deschide.md.

”Trebuie să cooperăm și în domeniul energiei. Țări precum R. Moldova, România și Bulgaria au nevoie de gaz natural. Lucrăm împreună cu Azerbaidjanul pentru a face față acestei cereri” a declarat Cavusoglu.

Ministrul turc de Externe a mai relatat că acordă o importanță deosebită stabilității R. Moldova, în contextul regional complicat de invazia rusă în Ucraina. Potrivit lui, Turcia și R. Moldova are legături istorice și culturale și că autoritățile de la Ankara acordă o atenție deosebită parteneriatului strategic cu Chișinăul.

Cavusoglu a mai oferit informații privind volumul schimburilor comerciale dintre cele două state și a afirmat că investițiile companiilor turcești în R. Moldova au însumat aproximativ 300 de milioane de dolari.

El a mai notat că autonomia găgăuză este o parte inseparabilă a R. Moldova, iar Turcia susține consolidarea dialogului dintre Chișinău și Comrat și oferă tot sprijinul în acest sens.

Ministrul turc de Externe a notat că R. Moldova este unul dintre cele mai afectate state de războiul din Ucraina, subliniind în același timp importanța rezolvării pașnice a conflictului transnistrean.

La rândul său, ministrul de Externe Nicu Popescu a subliniat că invazia rusă în Ucraina a avut efecte negative asupra securității energetice și a dus la creșterea prețurilor în R. Moldova.

El a ținut să-i mulțumească lui Cavusoglu pentru rolul jucat de țara sa în asigurarea securității în regiune.

”Turcia joacă un rol foarte important aici. Știm că a făcut pașii necesari pentru a asigura securitatea și pacea în special în această regiune. Vă mulțumim pentru asta” a declarat Popescu.

El a subliniat că acordul privind coridorul cerealelor la care s-a ajuns prin medierea Turciei și a ONU este important și pentru R. Moldova.

”Apreciem rolul Turciei pentru încheierea acestui acord. Contribuția Turciei a împiedicat creșterea prețurilor la alimente în lume” a notat Popescu.

El a mai declarat că Turcia este al doilea partener comercial al R. Moldova după România, menționând că până la sfârșitul acestui an, volumul comerțului dintre cele două state va atinge ținta stabilită de 1 miliard de dolari.

Popescu i-a oferit lui Cavusoglu și un cadou. Este vorba despre o cămașă cu altiță, care a fost inclusă recent în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.