Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia face notă discordantă în NATO: se opune ferm sancțiunilor împotriva Rusiei

pintelist
erdogan putin

Când președintele rus Vladimir Putin și-a anunțat decizia de a recunoaște ca independente pentru cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Turcia, membru NATO și vecină la Marea Neagră, a criticat rapid această mișcare, dar nu a mai anunțat măsuri punitive, informează Reuters.

Turcia se află într-o situație unică: are legături bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, dar se opune, de asemenea, sancțiunilor în principiu, așa cum Occidentul este gata să „lovească” Moscova.

Criza îl lasă pe președintele Tayyip Erdogan să echilibreze relațiile diplomatice cu atribuțiile sale în cadrul NATO, protejând totodată economia asediată a Turciei de șocurile consecutive după criza valutară din decembrie.

Orice pas prea departe împotriva Moscovei și Ankara riscă să perturbe aprovizionările importante cu energie, comerțul și turismul Rusiei, spun analiștii consultați de Reuters. „Este perspectiva unui conflict prelungit fără sânge sau a unor sancțiuni substanțiale asupra exporturilor de energie ale Rusiei care ar putea afecta profund Turcia (și amenința) stabilitatea economică”, a declarat Atilla Yesilada, analist la GlobalSource Partners din Istanbul.

Găsind echilibrul folosit de Turcia de zeci de ani, Erdogan își evidențiază adesea prietenia cu Putin, dar a avertizat Rusia împotriva unei invazii și s-a oferit să medieze criza. El a criticat, de asemenea, modul în care Occidentul gestionează lucrurile ca o piedică în calea păcii.

Marți, Turcia a numit recunoașterea de către Rusia a separatiștilor ucraineni o încălcare inacceptabilă a integrității teritoriale a Ucrainei. Ergodan - care a vizitat Kievul luna aceasta - a respins-o și a cerut părților să respecte legile internaționale, probabil cel mai clar limbaj al său față de Moscova de la criza provocată de doborârea de către Turcia a unui avion rusesc lângă granița cu Siria, în 2015.

Erdogan și Putin s-au încălzit de atunci, iar Turcia a cumpărat sisteme de apărare antirachetă rusești în 2019, ceea ce a provocat furia și sancțiunile SUA. De atunci, Ankara s-a opus sancțiunilor împotriva oricărei țări.

"Sancțiunile împotriva Rusiei sunt inutile. Nu faceți decât să amânați problemele", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc Ibrahim Kalin pentru Die Welt în weekend, adăugând că sunt necesare "noi reguli și principii" atât pentru ca Rusia, cât și Occidentul să "se simtă în siguranță".

„Rusia se simte amenințată de NATO”, a adăugat el.

În timp ce cooperează cu Rusia în materie de energie și comerț, Turcia a vândut, de asemenea, drone sofisticate Ucrainei și a încheiat un acord pentru a coproduce mai mult, înfuriind Moscova.

Complicând diplomația, Turcia se opune politicilor rusești în Siria și Libia chiar dacă cooperează pe teren acolo. De asemenea, se opune anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și recunoașterii de către aceasta a regiunilor Abhazia și Osetia de Sud din Georgia ca independente.

Rusia a furnizat aproximativ 46% din gazul Turciei anul trecut, iar Ankara încearcă să încheie acorduri de gaz pe durată mai scurtă cu Moscova pentru a reduce costurile de import. Inflația a crescut la aproape 50%, dăunând la votul lui Erdogan, după prăbușirea lirei. Moneda a scăzut la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii ianuarie din cauza preocupărilor legate de consecințele economice, inclusiv pentru sectorul turismului din Turcia, pentru care rușii sunt cei mai importanți sosiți.

Fără a detalia, Erdogan a spus că Turcia va face ceea ce este necesar ca membru NATO în cazul unei invazii ruse.

Convenția de la Montreux din 1936 dă Turciei controlul asupra strâmtorilor din interiorul granițelor sale și, în timp de pace, garantează accesul navelor civile către și dinspre Marea Neagră. De asemenea, limitează accesul navelor de război navale, ajutând la protejarea Mării Negre de militarizare.

Can Kasapoglu, director al programului de studii de securitate și apărare la EDAM, a declarat că Turcia a precizat că sprijină Ucraina. Dar o acumulare de trupe ruse în Marea Neagră ar trebui să „îngrijoreze cu adevărat”, în special riscul unei schimbări de conducere în Ucraina, a spus el.

„În acest caz, cooperarea în domeniul tehnologiei de apărare cu Turcia poate fi suspendată, deoarece Rusia se simte inconfortabilă cu baza tehnologică și industrială de apărare a unei națiuni NATO care dezvoltă legături cu spațiul post-sovietic”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.