Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia funcționează activ ca centru de gaz pentru securitatea energetică a Uniunii Europene (exclusiv)

duvarenglish.com
gaze turcia

Turcia, care își va oficializa legal statutul de hub internațional de gaze în 2024, și-a îndeplinit practic aceste responsabilități în 2023, a declarat ministrul adjunct al energiei și resurselor naturale al țării, Nevzat Satiroglu, pentru Trend.

„În prezent, Turcia obține gaze dintr-o varietate de țări, inclusiv gaze de conducte (în principal din Rusia și Azerbaidjan) și gaze lichefiate dintr-o varietate de surse, inclusiv Statele Unite. Le amestecăm și folosim ceea ce ne trebuie. Am semnat acorduri de furnizare de gaze cu Bulgaria, România și Ungaria în 2023, servind astfel drept „punte” între producătorii și cumpărătorii de gaze din UE”, a menționat oficialul.

El a adăugat că în 2023 au fost tranzitate gaze suplimentare prin Turcia către Bulgaria (vânzări proprii de către Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan - SOCAR în toamnă, în afara contractului internațional de furnizare de gaze de la Shah Deniz), România și Ungaria (prin swap) pentru a acoperi deficitul de gaze din aceste țări UE.

"Am asigurat deja condițiile necesare pentru aprovizionarea cu gaze fraților noștri din Europa, inclusiv vânzarea directă a gazului azerbaigian în direcția vestică. Deși volumul nu este semnificativ, cel mai important lucru este că astfel de operațiuni au început", a subliniat Satiroglu.

În 2025, Bulgaria va putea primi mai mult gaz din diverse surse datorită capacității sporite a infrastructurii sale, iar o parte din volumele planificate vor tranzita inevitabil prin Turcia, a explicat viceministrul.

Negocierile cu Rusia

În ceea ce privește negocierile cu Rusia privind implementarea ideii sale de hub de gaze în partea europeană a Turciei (similar unei burse de tranzacționare a gazelor din Istanbul), el a subliniat că procesul de obținere a documentelor contractuale este în derulare.

"Din cauza conflictului armat cu Ucraina, Rusia este nevoită să caute alternative pentru gazele sale. În această chestiune, interesele reciproce ale țărilor, problemele geopolitice și așteptările europene sunt factori importanți pe care trebuie să îi luăm în considerare", a subliniat Satiroglu.

El a amintit, de asemenea, că Türkiye are cinci terminale de GNL (gaz natural lichefiat) prin care gazul poate fi primit de vecinii europeni ai Turciei.

Oficialul a adăugat că negocierile cu Azerbaidjan continuă cu privire la o completare la acordul de tranzit necesar pentru dublarea planificată a livrărilor de gaz către UE prin TANAP (Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale).

Astfel, Turcia joacă un rol crucial în asigurarea securității energetice a Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.