Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia își asumă creearea unei zone de securitate în nordul Siriei

The Financial Express
Turcia steag

Turcia este în măsură să stabilească singură o "zonă de securitate" pe care propune să fie creată în nordul Siriei , idee aflată şi în atenţia Washingtonului, a afirmat joi ministrul turc de externe, citat de France Presse.

"Putem crea această zonă singuri şi să luăm măsurile necesare", a declarat Mevlut Cavusoglu în cursul unui interviu la canalul A-Haber.

Preşedintele american Donald Trump propusese la jumătatea lunii ianuarie crearea unei "zone de securitate" de 30 km în Siria, o idee susţinută de Turcia care se declară dispusă să pună în aplicare un astfel de proiect.

Ankara justifică crearea acestei "zone de securitate" prin necesitatea de a-i îndepărta de frontiera sa pe combatanţii kurzi din Unităţile de apărare a poporului (YPG), miliţie pe care o consideră drept "teroristă", şi pe jihadiştii grupării Statul Islamic.

Dar combatanţii YPG, care controlează o mare parte din teritoriile din nordul Siriei, şi care sunt aliaţi americanilor, se opun propunerii.

Moscova, unul dintre principalii actori în conflictul sirian care durează din 2011, a invitat la rândul său la o revenire a regimului sirian în nordul ţării, după retragerea forţelor americane prevăzută din această zonă la ordinele lui Donald Trump.

Dar Cavusoglu a insistat joi că Bashar al-Assad "nu poate unifica Siria" şi continua să conducă ţara "ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat".

Şeful diplomaţiei turce a anunţat de altfel că trimisul special american pentru coaliţia internaţională antijihadistă James Jeffrey este aşteptat la Ankara joi pentru întrevederi cu responsabili turci.

În cadrul unei convorbiri telefonice duminică, Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au pus de acord să accelereze discuţiile în curs între generalii celor două ţări privind acest proiect al "zonei de securitate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.