Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia și Israelul au atacat Siria

avion bombardament

Israelul a lansat 'zeci' de lovituri aeriene în Siria pentru a preveni transferurile de arme către gruparea libaneză şiită Hezbollah, a declarat luni premierul Benjamin Netanyahu, relatează Reuters şi Xinhua.

Cu toate că are în mod oficial o poziţie neutră în războiul civil din Siria, Israelul a promis în numeroase rânduri să prevină livrările de armament avansat către gruparea sprijinită de Iran, deşi până acum nu a recunoscut că a lansat operaţiuni aeriene în acest sens.

'Noi acţionăm atunci când trebuie să acţionăm, inclusiv aici peste graniţă, cu zeci de lovituri aeriene având drept scop să prevină ca Hezbollah să obţină armament care poate schimba cursul lucrurilor', a declarat Netanyahu, aflat în vizită la trupele israeliene desfăşurate pe Înălţimile Golan ocupate în apropiere de graniţa cu Siria.

CITEȘTE ȘI: Răzvan Simion, de la Neatza cu Răzvan și Dani, îl distruge pe Grigore Leșe: Credeam că poartă pantaloni

Netanyahu nu a precizat ce fel de lovituri aeriene a lansat Israelul în Siria.

Israelul a salutat încetarea ostilităţilor în Siria începând cu luna februarie, însă a precizat că ar putea lansa în continuare atacuri acolo în cazul în care consideră că există o ameninţare din partea grupării Hezbollah, care controlează sudul Libanului şi ai cărei luptători s-au aliat cu forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Artileria turcă a lovit poziţii ale organizaţiei Stat Islamic (SI) în Siria, unde jihadiştii şi-au impus controlul asupra unei zone din apropierea frontierei cu Turcia, au raportat luni mass-media turce, informează AFP.

CITEȘTE ȘI: Replica lui Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, după valul de critici pentru că a atacat Biserica

Mortiere ale Turciei desfăşurate în provincia Kilis (sud), la frontiera cu Siria, au lansat obuze împotriva unor obiective ale SI, a precizat postul de ştiri NTV.

Acest bombardament intervine la o zi după recucerirea de către acest grup a oraşului Al-Rai, în nordul Siriei, punct de trecere de primă importanţă spre Turcia, de unde jihadiştii au fost alungaţi săptămâna trecută de opoziţia siriană, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

CITEȘTE ȘI: Jocurile sunt făcute! S-a stabilit: Ea e câștigătoarea la Românii au talent de la PRO TV / VIDEO

Totodată, potrivit agenţiei de presă Dogan, care citează surse din domeniul securităţii, rachete dinspre Siria au fost lansate spre provincia turcă Kilis, rănind câteva persoane.

Kilis, care găzduieşte un mare număr de refugiaţi sirieni, a avut de suferit în repetate rânduri de pe urma rachetelor lansate dinspre partea cealaltă a frontierei.

Citește și: Decizie crucială a Înaltei Curți: Cauza SRS

În februarie, artileria turcă a bombardat obiective aflate în mâinile miliţiilor Partidului Uniunii Democrate (PYD) kurde în Siria, ca represalii, potrivit Statului major al armatei turce, la tirurile venite din partea cealaltă a frontierei.

Turcia se opune miliţiilor kurde în Siria, pe care le consideră o 'mişcare teroristă', în condiţiile în care este legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce desfăşoară, din 1984, o rebeliune sângeroasă pe teritoriul Turciei. Însă, de când armistiţiul este aplicat în Siria, armata turcă nu a luat drept ţintă nicio poziţie aflată în mâinile combatanţilor kurzi din Siria.

Armistiţiul încheiat la 27 februarie în Siria, cu medierea SUA şi Rusiei, nu se extinde asupra jihadiştilor din Frontul al-Nosra (afiliată Al-Qaida) şi cei din SI, scrie agerpres.ro.

Citește și: DETALIILE observate de Cozmin Gușă în cazul lui Ludovic Orban

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.