Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, presată de SUA să taie rutele comerciale spre Rusia: 'Este vorba de cifre. Asta este tot ce mă interesează'

turcia rusia

Turcia a fost de acord să oprească tranzitul de bunuri occidentale sancționate către Rusia, în urma presiunilor exercitate de G7, a declarat un oficial american de rang înalt, avertizând că Washingtonul va monitoriza datele comerciale ale Ankarei cu Moscova în așteptarea unei scăderi.

James O'Brien, șeful Biroului de Coordonare a Sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a declarat pentru Reuters că oficialii turci au fost "foarte clari" cu diverse guverne și agenții că au pus în aplicare o interdicție privind reexportul de bunuri sancționate către Rusia.

Dar Washingtonul nu a văzut încă impactul acestei schimbări, a spus el.

"Ne va lua ceva timp să îl vedem, dar vom vedea datele comerciale din martie și aprilie și ne vom aștepta să vedem că acest comerț va scădea dramatic", a spus O'Brien.

"Este vorba de cifre. Asta este tot ce mă interesează".

Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni extinse Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina, dar canalele de aprovizionare au rămas deschise din Turcia, vecina de la Marea Neagră, și din alte centre comerciale, inclusiv Hong Kong.

Guvernul turc a înmânat companiilor o listă de bunuri străine interzise și le-a instruit să nu le transbordeze pe cele către Rusia începând cu 1 martie, a declarat luna trecută Asociația exportatorilor de metale feroase și neferoase din Istanbul.

Politica vine după ce Washingtonul și alți membri ai blocului G7 al națiunilor bogate au depus eforturi pentru a convinge țările terțe să restricționeze vânzările de articole pe care Rusia le poate reutiliza pe câmpul de luptă.

Kazahstan, Emiratele Arabe Unite sunt, de asemenea, vizate

Ankara, membră a alianței NATO, a încercat să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, pe fondul războiului.

Ea se opune de principiu sancțiunilor, dar a declarat că acestea nu vor fi eludate în Turcia și că niciun produs expediat nu poate fi folosit de armata rusă.

Mai mulți oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, au călătorit în Turcia de la invazie și au emis avertismente către întreprinderile și băncile turcești pentru a aplica restricțiile SUA asupra Rusiei.

O'Brien a declarat că Kazahstanul a anunțat, de asemenea, o politică de revizuire și identificare a comerțului care ar putea încălca sancțiunile, adăugând că Washingtonul se așteaptă să vadă îmbunătățiri în acest domeniu.

Emiratele Arabe Unite, de asemenea, au declarat că își vor analiza comerțul cu Rusia, dar nu s-au angajat să ia măsuri, a spus O'Brien. Washingtonul a declarat anterior că există o "slabă respectare a sancțiunilor" în Emiratele Arabe Unite.

"Facem clar că aceasta este o prioritate foarte mare pentru G7 - Rusia folosește aceste bunuri pentru a fabrica arme", a spus O'Brien.

El a adăugat că, deoarece articolele sunt destinate în cele din urmă armatei ruse, orice persoană asociată cu tranzacțiile din Emiratele Arabe Unite ar putea încălca sancțiunile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.