Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia vrea un răspuns scris din partea Suediei și Finlandei: 'Poate fi sub forma unei legi sau sub o altă formă'

the telegraph
Mevlut Cavusoglu

Turcia aşteaptă un ”răspuns scris” din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile faţă de aderarea lor la NATO, a anunţat, miercuri, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, relatează Le Figaro, informează News.ro.

”Am transmis cererile noastre scrise către aceste două ţări. (...) Acum aşteptăm răspunsul lor scris”, a declarat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Fără a detalia ce presupun solicitările, şeful diplomaţiei turce a menţionat că nu se referă doar la ”o schimbare a legilor” celor două ţări scandinave, cu referire la Suedia, care şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului.

”Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau sub o altă formă”, a subliniat Cavusoglu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri în faţa parlamentarilor partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, AKP, că ”în ceea ce priveşte NATO, atât timp cât Suedia şi Finlanda nu vor adopta măsuri concrete în lupta împotriva terorismului, poziţia noastră nu se va schimba”.

Vezi si:Turcia trage frâna de mână: Ankara intenționează să amâne cu un an decizia privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Ankara acuză cele două ţări că adăpostesc militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificaţi drept ”terorişti” de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Premierul finlandez Sanna Marin a făcut apel, marţi, la încheierea unui acord cu Ankara înainte de Summitul Alianţei Atlantice de la sfârşitul lunii iunie, pentru a evita ”îngheţarea” procesului de aderare a celor două naţiuni nordice.

Vezi și: Suedia suflă și-n iaurt pentru a scăpa de Rusia! Premierul dă semne că cedează în fața Turciei: 'Luăm în serios preocuparea lor în privința terorismului'

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat, luni, în Suedia, că Alianţa Nord-Atlantică ”lucrează din greu” pentru a rezolva problemele ”legitime” ridicate de Turcia.

În acest sens, Cavusoglu a remarcat că şeful NATO ”îşi exprimă întotdeauna sincer părerile şi depune eforturi pentru a răspunde preocupărilor Turciei”.

”Apreciem eforturile lui”, a conchis ministrul turc de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.