Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia s-a supărat din cauza unui protest din Elveția în care se cerea uciderea lui Erdogan

Turcia a protestat cu putere sâmbătă pe lângă autorităţile elveţiene pe subiectul unei manifestaţii pro-kurde la Berna în timpul căreia un banner chemând la "uciderea lui Erdogan" ar fi fost desfăşurat, potrivit autorităţilor de la Ankara, citate de AFP.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlüt Cavusoglu, l-a sunat pe omologul său elveţian, Didier Burkhalter, pentru a-i transmite "reacţia Turciei faţă de acest incident infam", a anunţat ministerul turc al afacerilor externe, într-un comunicat, scrie agerpres.ro.

În plus, însărcinatul cu afaceri elveţian la Ankara a fost convocat de autorităţile turce care au "protestat faţă de autorizaţia acordată acestei manifestaţii" şi au cerut "deschiderea imediată a unei proceduri judiciare", a adăugat ministerul.

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă, în capitala Elveţiei, împotriva preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la chemarea unor asociaţii kurde şi partide politice elveţiene, a transmis agenţia de presă ATS.

Potrivit Ankarei şi imaginilor difuzate de televiziuni turce, un banner arătându-l pe Erdogan cu un pistol la tâmplă, cu textul "Kill Erdogan" ("Ucideţi-l pe Erdogan"), a fost prezentat în cursul acestei manifestaţii.

"Au luat poza mea şi, către capul meu, e un pistol. Este de conceput un asemenea lucru? Vorbim de Elveţia", s-a indignat Erdogan, în cadrul unui discurs ţinut sâmbătă seara în Antalya (sudul Turciei).

Potrivit EFE, autorităţile elveţiene au precizat pentru ATS că vor cerceta dacă organizatorii manifestaţiei au respectat condiţiile autorizaţiei primite pentru adunarea de la Berna şi dacă s-au produs alte acte "inacceptabile".

Manifestaţia, convocată în principal de asociaţii kurde, Partidul Socialist şi Verzii, şi sprijinită de circa treizeci de sindicate, protesta paşnic faţă de "represiunea" Ankarei contra oricui gândeşte diferit, a spus socialistul Paul Rechsteiner.

AFP menţionează că incidentul de sâmbătă are loc pe fondul tensionării puternice, în ultimele săptămâni, a relaţiilor dintre Turcia şi mai multe ţări europene, după interzicerea unor mitinguri în respectivele state înaintea referendumului din 16 aprilie din Turcia asupra întăririi puterilor prezidenţiale.

În Elveţia, o adunare de acest tip, preconizată la Zurich (nord), la care ar fi urmat să participe Cavusoglu, a fost anulată la începutul lui martie ca urmare a refuzului hotelului unde trebuia să aibă loc.

Poliţia elveţiană a interzis totodată, pe 10 martie, un alt miting electoral prezidat de un responsabil al partidului AKP, la putere în Turcia, invocând un risc de tulburare a ordinii publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.