Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia semnalează intrarea într-o nouă logică geopolitică

diplomatist.com
geopolitica glob

Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, a declarat vineri seara că oficiali turci și americani au discutat despre Ucraina şi Gaza cu "o psihologie reînnoită", conform Reuters, scrie News.ro.

"În acest moment, mai ales având în vedere punctul în care am ajuns, cu o psihologie reînnoită, cu o agendă mai pozitivă, avem oportunitatea de a continua pe drumul nostru, întorcând o nouă pagină", a declarat el la Washington.

"În timp ce gestionăm problemele cu care ne confruntăm acum, este important să realizăm, de asemenea, potenţialul comun pe care cele două ţări îl pot crea şi oportunităţile pe care le pot aduce", a spus el.

Fidan a declarat că a reiterat punctul de vedere al Turciei potrivit căruia este nevoie de o încetare imediată şi de durată a focului în Gaza şi a subliniat necesitatea ca ţările să facă mai mult pentru a atenua catastrofa umanitară şi pentru a deschide calea către o soluţie cu două state.

Propunerea turcilor

De asemenea, el a discutat cu omologul american Antony Blinken şi cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan despre modalităţile de a pune capăt invaziei ruseşti în Ucraina, reiterând că Ankara consideră că este timpul să se discute despre căile pentru a pune capăt războiului, dar recunoscând că Turcia nu a văzut această disponibilitate din partea Kievului şi a Moscovei.

"Avem nevoie de o bază de discuţii, pentru ca acest război să înceteze şi de un dialog pentru a preveni crize mai grave, iar noi solicităm acest lucru", a spus Fidan.

Zelenski a mers la Erdogan

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit vineri de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat inclusiv despre cooperare în industria de apărare.

Vizita sa în Turcia intervine în condiţiile în care s-a anunţat şi o vizită a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, probabil după alegerile prezidenţiale din 15-17 martie. Turcia, care s-a mai implicat în medieri între Kiev şi Moscova, ar deveni prima ţară NATO în care liderul de la Kremlin pune piciorul de la invadarea pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.